Pokrenuta kampanja (Ne)Diskriminacija porodilja u FBiH

BiH

bebe porodiliste
Foto: Ilustracija

Udruženje Žene Ženama u saradnji sa partnerskom organizacijom HUG Žene Trnova u narednom periodu na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine provodit će kampanju (Ne)Diskriminacija porodilja u Federaciji BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

“U Federaciji BiH postoje različita zakonska rješenja i diskriminirajuće prakse. Zakon o radu, i raniji i novousvojeni, tretira samo dužinu trajanja porodiljskog odsustva. I jedan i drugi zakon jednako tretiraju ovo pitanje i propisuju trajanje porodiljskog odsustva u periodu od jedne godine neprekidno, što je dosta napredno rješenje. Međutim, iako Zakon o radu propisuje da žena ima pravo na naknadu za vrijeme trajanja porodiljskog odsustva, ne reguliše ko ima obavezu isplate ove naknade niti iz kojih izvora se finansira”, navode iz Udruženja Žene Ženama.

Navode da iako je trajanje porodiljskog odsustva u Federaciji BiH dosta napredno rješeno i definiše ga kao neprekidan period od godinu dana, osnovni problem ostaje pitanje neadekvatnih porodiljskih naknada, zbog čega veliki broj, ako ne i većina, žena u praksi ne koristi pravo na odsustvo sa posla u ovom vremenskom periodu, jer porodice takav finansijski teret jednostavno ne mogu podnijeti.

“Aktuelni Zakon o radu ne obavezuje poslodavce na isplatu razlike plaće. No, dok je to pitanje u javnom sektoru definirano kolektivnim ugovorima, isplaćivanjem razlike iz budžeta i javnih fondova, u privatnom se prepušta volji poslodavca. Radi podizanja pitanja naknada porodilja sa nivoa kantona na nivo Federacije BiH Udruženje Žene Ženama u suradnji sa HUG Žene Trnova pokreće kampanju pod nazivom (Ne) Diskriminaciji porodilja u FBiH”, naglašavaju iz Udruženja Žene Ženama.

Kampanja (Ne)Diskriminacija porodilja u FBiH, ima dva cilja, a to je donošenje nove regulative o porodiljskim naknadama koja će biti jedinstvena za sve žene na federalnom nivou i osnivanje porodičnog fonda iz kojeg će se vršiti isplata porodiljskih naknada.

Rezultati koji se očekuju od kampanje su donošenje zakona o zaštiti porodice sa djecom na federalnom nivou, izmjene u članu 68 novog Zakona o radu FBiH, stav 1 (porodilja prima prosjek svoje plate) i stav 2 (dopuna do pune plate porodilje ide na teret poslodavca), eliminacija diskriminacije porodilje po različitim osnovama, podizanje pitanja naknada porodilja sa nivoa kantona na nivo Federacije BiH, te formiranje federalnog fonda za isplatu porodiljskih naknada.