Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pokret “Majke enklava Srebrenica i Žepa” uputili pismo Tužilaštvu BiH

BiH

majke srebrenice (1)

Udruženje Pokret “Majke enklava Srebrenica i Žepa” uputilo je pismo Tužilaštvu Bosne i Hercegovine od kojeg zahtijevaju da se bavi “svojim poslom umjesto politikom”, a građane BiH da prate rad ove pravosudne institucije.

Navodeći da ne želi uticati na rad Tužilaštva, ovo udruženje smatra da ima obavezu ukazati na pojavu, kako su naveli, pokušaja da se izjednači žrtva i agresor.

– Žrtve genocida su potpune svjesne postupaka koje provodite s namjerom izjednačavanja krivice i relativizacije genocida s namjerom da prikažete lažnu sliku kako su svi narodi na ovom prostoru podjednako krivi i da su svi podjednako činili zločine. Istina je da je bilo zločina na svim stranama ali ne u obimu i u mjeri kako se vi borite da to prikažete javnosti – poručuju iz Udruženja.

Ističu da Tužilaštvo BiH “za zločine počinjene nad Bošnjacima i Hrvatima tokom 1992. godine nema interesa, niti želi da podiže optužnice za te zločine nego su meta postali branioci koji su svojim životima branili državu i svoj narod od velikosrpske agresije”.

– Pozivamo nadležne institucije i javnost BiH da se zaustavi pogrešna strategija Tužilaštva BiH koja nama žrtvama genocida i cijeloj državi BiH nanosi nepopravljivu štetu. Tražimo da Tužilaštvo javno objavi spisak od oko 800 osoba za koje je Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu dao oznaku “A” i da se te osobe hitno procesuiraju, uključujući i više od 19.500 učesnika u genocidu u Srebrenici od kojih nekoliko stotina radi u institucijama vlasti – saopćeno je iz Udruženja Pokret “Majke enklava Srebrenica i Žepa”.