BiH

bihać

Pokušali su betonirati obalu rijeke Une, zaustavila ih inspekcija

30/06/2021
Foto: Eko akcija

Gradska građevinska inspekcija će u narednom periodu provoditi intenzivne aktivnosti u vezi s popisom i izdavanjem rješenja za ukljanjanje nelegalnih građevina i zahvata, s naglaskom na područja uz rijeku Unu

Nakon prijave o betoniranju obale rijeke Une u bihaćkom naselju Pritoka, Služba za inspekcijske poslove Grada Bihaća izašla je na teren i utvrdila da se radi o nelegalnom zahvatu bez pribavljenih akata za građenje.

Sačinjen je službeni zapisnik, a vlasniku zemljišta naložena je obustava daljih radova i postavljena inspekcijska traka čime se gradilište smatra zatvorenim. Nakon navedenih radnji slijedi i izdavanje Rješenja o uklanjanju nelegalne građevine, a eventualna povreda inspekcijske trake prouzročit će i krivičnu odgovornost za vlasnika.

– Bespravni građevinski zahvati i betoniranje obala rijeke Une, osim što štete okolišu, narušavaju prirodu i vizuelni ambijent zbog kojeg se grad Bihać svrstava u red ekoloških i turističkih destinacija. Sve češćim utvrđivanjem obala nedozvoljenim materijalima narušava se autentičnost prostora i ugrožava turistički potencijal grada Bihaća – saopćeno je iz Grada Bihaća.

Gradska građevinska inspekcija će u narednom periodu provoditi intenzivne aktivnosti u vezi s popisom i izdavanjem rješenja za ukljanjanje nelegalnih građevina i zahvata, s naglaskom na područja uz rijeku Unu.

– Mole se svi građani i ekološke organizacije da nadležnoj Službi za inspekcijske poslove prijave svaki slučaj potencijalne nelegalne gradnje, a naročito devastacije obala Une – navodi se u saioćenju.

O nezakonitom betoniranju obala Une u Bihaću prethodno su izvijestili iz nevladine organizacije Eko akcija.

– Ovo je još jedno u nizu brojnih kršenja federalnog zakona o vodama na području Bihaća i Bosanske Krupe. Prema federalnom zakonu o vodama u području vodnog dobra – pojasu širine 15 metara od obale Une, ne smije biti gradnje – ističu iz Eko akcije.

Komentari

Autor: Faktor

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.