Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SRAMOTA OD PREDIZBORNE KAMPANJE

Ni pola godine nakon asfaltiranja, rade sve iznova: Pucanje asfalta prikazuju kao brigu za glasače!?

uporedna1

Sve se pakuje u globalni stranački uspjeh, čak i kada se ispostavi da je neki projekat loše odrađen. Idealan primjer jesu radovi na regionalnoj cesti Kakanj – Visoko, od Moštra do Muhašinovića. Ni pola godine nakon asfalitaranja, na pojedinim dionica radi se sve iznova. Koalicija SDA-NES (ASDA) i za katastrofalan učinak puna je samohvale

Izborna kampanja za opšte oktobarske izbore u Bosni i Hercegovini uveliko traje. To što zvanično počinje početkom septembra ne ometa stranke i kandidate da pod formom tribina, saopštenja, izjava, posjete raznim događanjima propagiraju svoja stajališta i daju obećanja o „boljoj sutrašnjici“ ukoliko dobiju glasove. Poseban vid kampanje jeste ona koja se putem medijskih saradnika odvija u sferi denunciranja protivnika, nevažno da li su navodi istiniti ili lažni, piše Žurnal.

Naravno, svoj udio u kampanji daju i lokalne vlasti, koje „na terenu“ odrađuju stranačku propagandu, nevažno da li je u pitanju asfaltiranje nekoliko metara puta ili uvođenje javne rasvete, što bi trebali biti svakodnevni poslovi. Sve se pakuje u globalni stranački uspjeh, čak i kada se ispostavi da je neki projekat loše odrađen. Idealan primjer za navedeno jesu radovi na regionalnoj cesti Kakanj – Visoko, od Moštra do Muhašinovića. Vozači su bili neugodno iznenađeni kada su nakon pola godine od asfaltiranja puta, ponovo zatekli makadam na nekoliko dionica.

Razlog – pojava pukotina. Za vrijeme dok je ekipa Žurnala fotografisala stanje, putnici koji su reagovali „biranim riječima“ na račun odgovornih, nisu bili raspoloženi za javni istup, ali jesu putem društvenih mreža.

Na očekivane kritike zbog loše urađenog posla vrijednog više od dva miliona, reagovao je gradonačelnik Visokog Mirza Ganić (SDA). Priznao je da su od izvođača radova „Trgošped Kakanj“ i podizvođača „Mušinbegović gradnja“ zatražili da zbog prvobitno loše urađenog posla, ponovo izvrše asfaltiranje.

„Radi javnosti treba znati da radove ne izvodi premijer ili gradonačelnik, niti leže u asfaltu da dobro i loše čuvaju isti. Premijer ili gradonačelnik osiguravaju finansijska sredstva za projekte, a nadležna ministarstva ili nadležne službe u skladu s Zakonom o javnim nabavkama dolaze do izvođača radova i nadzornog organa.,“ saopštio je Ganić.

Naravno, Ganiću koji je početkom rekonstrukcije ceste bio premijer Zeničko-dobojskog kantona, čije je Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije finansiralo radove, tada nije smetalo da se ponosno fotografiše kraj “vrelog asfalta“ sa resornim ministrom Arnelom Isakom (ASDA), prikazujući to kao stranački uspjeh.

Kako nije bilo moguće skrivati katastrofalno urađeni posao, sve je klasičnim političkim „spinom“ prikazano kao zasluga stranke za ponovne radove!? To što putnici ovom dionicom ponovo moraju proživljavati prethodne dvogodišnje radove, potpuno je nevažno.

danas i prije pola godine..

Ni pomena nema mogućem odstupanju od projekta te odgovornosti nadzora nad izvođenjem radova, visočke firme „Quattro-DI“. Prema izvorima Žurnala formalni vlasnik je Mustafa Dizdar, dok je suštinski vode njegov sin Emir Dizdar sa suprugom. Emir Dizdar se nakon članstva u nekoliko stranaka trenutno skrasio u NES-u te potom dobio direktorsko mjestu u JKP „Gradska groblja“ Visoko. Firma u posljednje vrijeme direktnim sporazumima dobija poslove od Direkcije za ceste ZDK, a resorni ministar Isak je iz iste stranke NES (bivša ASDA).

Ne prejudiciramo, ali mogao bi gradonačelnik Ganić uzgred provjeriti da li se loše asfaltiranje sporne dionice vremenski podudara sa asfaltiranjem oko stambeno-poslovnog objekta njegovog političkog partnera, ministra unutrašnjih poslova ZDK Daria Pekića (NES).