Polaganjem cvijeća na Kovačima obilježena 25. godišnjica Patriotske lige

BiH

kovaci

Polaganjem cvijeća na šehidskom mezarju „Kovači“ i mezaru prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića počelo je obilježavanje 25. godišnjice formiranja „Patriotske lige“ BiH u organizaciji Saveza udruženja boraca „Patriotske lige“ u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Saveza boraca “Patrotska liga” BiH Salih Kulenović podsjetio je da se obilježava četvrt vijeka otkako radi i djeluje Patriotska liga.

“Neposredno pred agresiju na RBiH, odigrala je značajnu ulogu. Ona je praktično bila prvi branik u odbrani od nadolazeće agresije na međunarodno priznatu RBiH”, istakao je Kulenović.

Naglasio je da “ova BiH, nažalost, nije ona za koju se borili”.

“Patriotska liga danas djeluje kao udruženje građana i njeguje tradicije, ali i radimo na tome da se status pripadnika Patriotske lige na neki način riješi. Nešto od toga se riješilo, ali mnogo toga nije, računamo da će se to u dogledno vrijeme riješiti. Danas je sasvim drugo društveno-političko ustrojstvo”, poručio je Kulenović.

Podsjetio je da će danas položiti cvijeće i na šehidskom mezarju kod Alipašine džamije. Također, bit će održana Akademija u Domu policije, kao i promocija knjige „Alija Izetbegović u vrtlogu političkih i vojnih dešavanja u Bosni, Evropi i svijetu 1991-1995”, autora Murata Kahrovića.

Patriotska liga osnovana je 10. juna 1991. godine, a učestvovala je u pripremanju i pružanju otpora srpskim paravojnim jedinicama i tadašnjoj Jugoslovenskoj narodnoj armiji (JNA). Liga je bila skromno materijalno i tehnički opremljena, a pripadnici su kao znak raspoznavanja koristili amblem na kojem se nalazio grb BiH, iznad kojeg je pisalo Patriotska liga. Patriotska liga dala je značajan doprinos u odbrani Sarajeva, kao i u sprečavanju zločina nad građanima Sarajeva.