Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poledica na putevima u BiH, na jugu jaki udari vjetra

BiH

poledica-na-putu

Zbog izrazito niskih temperatura u Bosni i Hercegovini moguće je mjestimično formiranje poledice na kolovozu, a posebno na dionicama u planinskim predjelima, kao i mostovima i prilazima tunelima. Ekipe putnih službi vrše posipanje, ali niske temperature usporavaju djelovanje posipnog materijala, saopštio je bosanskohercegovački auto-moto savez (BIHAMK).

Zbog ugaženog snijega na kolovozu, jutros se sporije saobraća na putnim pravcima: Ključ-Bihać, Bosanski Petrovac-Drvar, Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad, Sarajevo-Tuzla, Tuzla-Bijeljina, Bugojno-Novi Travnik i Gornji Vakuf-Prozor.

Na dionicama u južnim krajevima, iz BIHAMK-a upozoravaju na jake udare vjetra. Vozači se upozoravaju da voze maksimalno oprezno, kao i da vožnju prilagode uslovima na putu. Posjedovanje zimske opreme zakonski je obavezno za sve kategorije vozila.

Granični prelaz Deleuša (Bileća-Nikšić) je zatvoren za teretna vozila. S obzirom da je na području Crne Gore na dionici Šćepan Polje-Plužine-Nikšić zabranjeno kretanje za teretna vozila sa prikolicom i šlepere, za ova vozila ne preporučuje se korištenje GP Hum. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Radovi na području Hrvatske i dalje su aktuelni na graničnim prelazima Bosanski Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja, tako da se na ovim prelazima tokom dana saobraća usporeno.