Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

svjedočenje nigerijskih studenata

Policajac je izvadio pištolj i rekao da će me upucati ako ne potpišem!

New Project (14)

Držali su nas više od pet sati u policijskoj stanici, kaže za Žurnal nigerijski student Eboh Kenneth Chinedu

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Hrvatske oglasilo se o slučaju ilegalnog prebacivanja dvojice nigerijskih studenata na teritoriju Bosne i Hercegovine.

Ukratko, saopštili su da ne znaju kako su studenti iz Zagreba, preko šuma, završili u 112 kilometara udaljenom kampu za migrante u Velikoj Kladuši.

Prema njihovom saopštenju, nije evidentirano da su službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske nigerijske studente nelegalno, kroz šumu, prebacili na teritoriju Bosne i Hercegovine. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske rekli su medijima da dalje ne mogu govoriti “o okolnostima kako su se oni našli u BiH”.

– Držali su nas više od pet sati u policijskoj stanici, kaže za Žurnal nigerijski student Eboh Kenneth Chinedu.

Nigerijski student kaže da mu je pozlilo dok je bio u policijskoj stanici u Zagrebu te da ga je pregledala liječnica.

– Policajci su pozvali doktora. Došla je doktorica. Ona je razumjela engleski i objasnio sam joj šta nam se desilo. Ona je objasnila policajcima ko smo i šta se desilo, kaže Kenneth Chinedu.

Bez obzira na to, Kennetha Chinedu i njegovog 18-godišnjeg kolegu Abia Uchenna Alexandro hrvatska policija je i dalje zadržala u stanici. Iz stanice u Zagrebu dvojica hrvatskih policajaca prevezla su ih na njima nepoznato mjesto.

– Stali smo. Čekali smo više od pet sati. Došao je drugi kombi. Prebacili su nas u to vozilo zajedno sa drugim ljudima koji su bili tu. Odvezli su nas na drugo mjesto, kaže Kenneth Chinedu.

Nigerijski studenti tvrde da ih je policija natjerala da potpišu papire za koje nisu znali šta piše na njima.

– Kombi je ponovo stao. Izveli su nas vani i rekli: Potpišite! Rekao sam da neću potpisati. Drugi policajac me je udario. “Potpiši!” Ne znam šta da potpišem. Ne možete očekivati od mene da ću potpisati nešto za šta ne znam šta je, rekao sam mu. Drugi policajac je izvadio pištolj i rekao da će me upucati ako ne potpišem! Bio sam preplašen i potpisao sam, kaže Kenneth Chinedu i objašnjava da im je policija uzela sve- “uzeli su nam novac, nemamo ništa, naši pasoši su ostali u hostelu i spakovane stvari.”

Kako su studenti ranije rekli za Žurnal, uspjeli su stupiti u kontakt sa kolegom iz Nigerije koji je tada još uvijek bio u Zagrebu da im uzme pasoše i pošalje u kamp u Velikoj Kladuši.

I dok MUP Hrvatske u svojim saopštenjima tvrdi da nema pojma kako su studenti iz udobnosti hostela u centru glavnog grada Hrvatske završili u kampu za migrante u BiH, Kenneth Chinedu i njegov 18-godišnji kolega Abia Uchenna Alexandro još uvijek se nalaze u kampu Miral u Velikoj Kladuši. Još uvijek nisu dobili svoje pasoše…

Pogledajte svjedočenje nigerijskih studenata (UKLJUČITE OPCIJU TITLA).