Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SABRANA NEDJELA

Policajac pod stranačkim šatorom i direktor koji ne poznaje etiku

culummilin_Fotor

Ko su novi direktori Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Regulatorne agencije za komunikacije (RAK)

DARKO ĆULUM: Profesionalno tukao građane i sjedio pod stranačkim šatorom

Nakon što ga je Savjet ministara BiH 14. jula imenovao za direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), Darko Ćulum je izjavio:

“Zahvaljujem Savjetu ministara za imenovanje i trudiću se da radim svoj posao odgovorno i korektno kako sam i do sada radio u svojoj policijskoj karijeri, a na zadovoljstvo građana BiH”.

Tokom svoje policijske karijere, a posebno u vrijeme koje je proveo na mjestu direktora Policije RS, Ćulum je radio isključivo po nalogu vladajućeg SNSD-a i njegovih čelnih ljudi, piše Žurnal.

Da Ćulum nije nikakav profesionalac, kako se želi predstaviti, nego običan stranački vojnik, potvrđuje i fotografija objavljena prije šest godina sa stranačkog skupa SNSD-a na Manjači. Ćulum je u to vrijeme (fotografija je nastala nekoliko dana pred opšte izbore 2014. godine) bio načelnik Uprave policije RS.

Sjedenje pod šatorom na stranačkim skupovima, odredilo je profesionalni put Darka Ćuluma. Kao direktor Policije RS Ćulum je bio tek ikebana, a sve naredbe, koje se odnose na djelovanje policije, donosio je ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač.

U Ćulumovoj profesionalnoj karijeri ne može se naći niti jedan značajniji uspjeh. Zauvijek će ostati upamćen po prihvatanju opstrukcija u istrazi ubistva Davida Dragičevića, kao i učešću u progonu ljudi koji traže istinu i pravdu za ubijenog mladića.

„Darko Ćulum, dosadašnji direktor policije, čiji otuđeni dio zataškava ubistva i proganja građane Banjaluke, danas je imenovan za direktora Agencije za istrage i zaštitu na nivou BiH. Draško Milinović, dosadašnji direktor fabrike laži RTRS, danas je imenovan za direktora Regulatorne agencije za komunikacije BiH. Bosna i Hercegovina, zemlja strave i užasa“, napisao je aktivista grupe „Pravda za Davida“ Ozren Perduv na svom Facebook profilu.

Grupa PzD je još u januaru, kada su se pojavile prve informacije da bi Ćulum mogao sjesti u fotelju direktora SIPA, ocijenila da bi to bio još jedan šamar vladavini prava u BiH.

„To je ujedno i poruka građanima ove zemlje da onima koji krše zakon i osnovna ljudska prava slijedi nagrada“, navodi se u saopštenju.

Ćulum se svim silama upirao da opravda pripadnike MUP RS, koji su na sramnoj press konferenciji 26. marta 2018. godine Davida Dragičevića proglasili lopovom i narkomanom, kako bi prikrili tragove zločinaca, a žrtvu kriminalizovali.

Ćulum je bio na čelu policije koja je 25. decembra 2018. godine na banjalučkom Trgu Krajine brutalno premlaćivala goloruki narod,  bio je na čelu policije koja više od dvije godine progoni, hapsi i maltretira sve one koji se usude da uzviknu „Pravda“.

Iz grupe „Pravda za Davida“ su zbog narušavanja ustavom zagarantovanih prava Okružnom sudu u Banjaluci tužili Ćuluma, ali je taj sud bivšeg direktora policije amnestirao bilo kakve krivice.

U vrijeme dok je Ćulum bio na čelu policije RS desio se niz ubistava, između ostalih, poznatog banjalučkog biznismena Slaviše Kunića. Ćulum je ubrzo nakon tog zločina izjavio kako je „slučaj rasvijetljen, mada motiv još nije poznat“. Ubistva su se nizala, a skoro da nijedno nije rasvijetljeno – poput smaknuća snajperom Senada Kobilića u Gradiški 24. jula 2018. godine, ubistava Damira Ostojića Šijana u Banjaluci 5. septembra 2018., Miloša Ostojića 1. januara 2019. godine u Istočnom Sarajevu, Slaviše Ćuluma 15. maja ove godine…

Ostaće upamćen i po izjavi kako je u Banjaluci pojeftinio kokain.

Ćulum je u policiji 30 godina, a krajem oktobra prošle godine trebalo je da ode u penziju.

“Darko Ćulum – godina staža 44: ispunjava uslov za penziju na dan 31. 10. 2019. godine”, saopšteno je iz Fonda PIO RS. Prema izvorima Žurnala, Ćulum se bio pomirio s tim, a saradnicima je otvoreno govorio da čeka penzionerske dane i da je on osoba bez ikakvog uticaja u policiji. Njegovi šefovi, prije svih ministar Lukač, po svaku cijenu su željeli Ćuluma na čelu SIPA, kako bi preko njega mogli kontrolisati rad te policijske agencije.

U biografiji na zvaničnom sajtu MUP-a RS-a stoji da je novi direktor SIPA 1998. godine završio VŠS Filozofski fakultet u Banjaluci. Bivši inspektor policije Borislav Radovanović ranije je objavio da je riječ „nekakvom radničkom univerzitetu”, a ne Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci.

Kasnije je, kako tvrdi Radovanović, Ćulum upisao privatni Fakultet za bezbjednost i zaštitu, čiju je diplomu stekao 2009. godine, ali uz brojne nezakonitosti i nepravilnosti, koje je utvrdila prosvjetna inspekcija. S obzirom da je rođen 1969. godine, jedan fakultet je završio u 29 godini, a drugi u 40.

DRAŠKO MILINOVIĆ: Kršio etičke i profesionalne standarde

Draško Milinović imenovan je za novog direktora Regulatorne agencije za komunikacije BiH (RAK). Paradoksalno, jer je upravo u vrijeme dok je Milinović bio na čelu RTRS-a, RAK izrekao brojne novčane kaze javnom servisu RS zbog nepoštovanja Zakona o RTRS i kršenja etičkih i profesionalnih standarda.

RAK je tako u novembru prošle godine kaznio RTRS novčanim iznosom od 16 hiljada maraka, zbog neprofesionalnog izvještavanja o grupi „Pravda za Davida“ u Dnevniku od 5. oktobra. 2018. godine. Članove te grupe je RTRS, pozivajući se na agenciju Srna i portal Info.srpska, propagandni kanal vladajućeg SNSD bez impresuma, nazvao rušiocima RS, soroševcima, petokolonašima…

Postupajući po službenoj dužnosti i po pristiglim prijavama, među kojima je bila i prijava Fondacije „Istina-Pravda- Pomirenje“, RAK je 30. septembra 2019. godine kaznio RTRS sa 12.000 KM zbog priloga o stradanju na tuzlanskoj Kapiji, u kome su, kako je navedeno, „po ko zna koji put javnosti plasirane izmišljotine beogradske ‘žute štampe’ koju predvode Večernje novosti“.

“U njihovom članku, kojeg je nekritički prenijela RTRS, lansirana je teza da su žrtve Kapije stradale zbog eksploziva koji je podmetnut na Kapiji i da je general Novak Đukić nevin osuđen, a da pri tome nije pružena nikakva mogućnost da iznesu svoj stav oštećeni u predmetu Kapija”, navedeno je u saopštenju RAK-a.

U februaru 2018. godine RAK je RTRS-u izrekao kaznu od 28.000 KM zbog kršenja Kodeksa o audio-vizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija.

“Na osnovu analize tridesetodnevnih izdanja informativnih emisija Dnevnika dva u periodu od 7. juna do 6. jula prošle godine, Agencija je utvrdila kontinuirano i tendenciozno promovisanje interesa vladajuće stranke, favorizovanje pojedinaca ili subjekata u pozitivnom kontekstu, uz stalno prisutan kritički ton prema opozicionim strankama”, saopštio je RAK.

RTRS-u je izrečena i novčana kazna od 9.000 KM radi utvrđenog kršenja Kodeksa o audio-vizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija.

RTRS je 31. avgusta 2017. godine RAK kaznio sa 45.000 KM zbog nepostupanja po nalogu iz Zaključka Agencije.

Sa 15.000 KM je kažnjen i generalni direktor RTRS Draško Milinović kao odgovorna osoba.

U pojašnjenju je objavljeno da Radio televizija Republike Srpske nije postupila po nalogu Agencije da izvrši priključenje Televizije K3 d.o.o. iz Prnjavora na digitalno zemaljsko emitovanje u Multipleksu A u digitalnom području Kozara.

Zbog pristrasnosti u izvještavanju, u julu 2017. godine RTRS je kažnjen sa 29.000 maraka.

RAK je RTRS-u, dok je na tronu Javnog servisa RS bio Milinović, izrekao kazne u iznosu od 125.000 maraka. Sada će osoba koja je u kontinuitetu kršila zakone i etičke kodekse biti na čelu Agencije koja treba da štiti iste te zakone i kodekse.

Uz to, Milinović je otišao sa RTRS, ostavljajući tu medijsku kuću u milionskim dugovima prema brojnim dobavljačima, Poreskoj upravi RS i fondovima.

Zato se njegova lična imovina umnogome uvećala. Vlasnik je penthausa u Banjaluci, skupog džipa, a hobi mu je da prati teninski turnir u Wimbledoneu. Kao pripadnik novopečene elite, Milinović je postao i predsjednik Teniskog saveza RS.

Da bi bio izabran za generalnog direktora RAK-a, krajem decembra 2019. podnio je ostavku na mjesto generalnog direktora RTRS-a. Za v.d. direktora Javnog servisa RS je Milinović je izabran 2014. godine. Na tu poziciju došao je direktno sa pozicije šefa kabineta tadašnje premijerke Željke Cvijanović. Prije toga, obnašao je funkciju šefa kabineta Milorada Dodika, u Palati predsjednika RS.