Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prijete štrajkom

Policajci državnih agencija postavili uslov državnim vlastima: “Ukoliko se oglušite…”

policija(3)

“Napominjemo da je plata zaposlenika u policijskim agencijama 665 KM plata policajca 997 KM, a plata državnog službenika sa visokom stručnom spremom 995 KM i da se ista nije mijenjala od 2012. kada je smanjena te da su uposleni u policijskim Agencijama Vašim odlukama dovedeni na rub egzistencije”

Savez sindikata policijskih organa je iznenađen prijedlogom Budžeta institucija Bosne i Hercegovine obzirom da uposlenima u policijskim agencijama nije vraćeno 4% na iznos osnovice za obračun plate, koji je uzet još 2012. godine, a koji je dogovoren na sastanku delegacije Sindikata sa predstavnicima Vijeća ministara Bosne i Hercegovine krajem 2019. godine.

“Savez Sindikata policijskih organa u Bosni i Hercegovini iznenađuje ponajviše vaša nebriga za uposlene u policijskim agencijama obzirom da se kroz navedeni prijedlog planirana sredstva uzimaju od nas kako bi se dodijelila entitetima i kantonima čije su plaće tokom proteklih godina znatno porasle i najavljuju se dodatna povećanja.

Pored navedenog poznato nam je da su pojedini niži nivoi vlasti za svoje policijske službenike dodijelili i jednokratnu novčanu pomoć a Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je svu prikupljenu humanitarnu pomoć tokom pandemije u vidu zaštitne opreme i financijskih sredstava dodijelio opet entitetima prepuštajući uposlene u policijskim agencijama da se sami snalaze i bore protiv
pandemije.

Napominjemo da je plata zaposlenika u policijskim agencijama 665 KM plata policajca 997 KM, a plata državnog službenika sa visokom stručnom spremom 995 KM i da se ista nije mijenjala od 2012. kada je smanjena te da su uposleni u policijskim Agencijama Vašim odlukama dovedeni na rub egzistencije.

S tim u vezi, tražimo da pokažete malo brige prema uposlenima u policijskim agencijama na državnom nivou i da prestanete sa urušavanjem istih kroz zanemarivanje te da u prijedlogu Budžeta vratite iznos osnovice za obračun plate na iznos od 498 KM kako bi vratili naše povjerenje i dali do znanja da neko razmišlja i o nama i našim porodicama a ne samo kako uzeti od državnih institucija i dati nižim nivoima”, navodi se u dopisu u koji je Patrija imala uvid.

Također, obzirom da je Vijeće ministara prema Zakonu o plaćama do 30.06. u obavezi donijeti Odluku o visini osnovice za 2021. Savez sindikata traži da se ista hitno usvoji u iznosu od 535 KM što je iznos iz 2009. godine. Ukoliko se oglušite na naše zahtjeve ističemo da će uposleni u policijskim agencijama stupiti u generalni štrajk, obzirom da sve ukazuje da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine nastavilo dosadašnju praksu da ovako bitne Odluke koje se odnose na materijalno pravni status uposlenih donosite bez konsultacija sa Sindikatom kršeći odredbe Zakona i međunarodnih deklaracija.

“Na kraju, kako ne bi bili primorani na štrajk, još jedanput pozivamo sve ministre u Vijeću ministara da preispitaju svoju odluku prilikom usvajanja prijedloga Budžeta i pokažu barem malo odgovornosti spram uposlenih u policijskim agencijama”, dodaje se.