BiH

Vlada KS

Policajci iz drugih kantona pozvani kao mjera pojačane sigurnosti u Sarajevu

10/02/2019

Vlada Kantona Sarajevo dala je punu podršku Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo da u saradnji sa Federalnom upravom policije poduzme sve mjere i aktivnosti na rasvjetljavanju ubistva pripadnika Federalne uprave policije Mahira Begića

Vlada Kantona Sarajevo dala je punu podršku Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo da u saradnji sa Federalnom upravom policije poduzme sve mjere i aktivnosti na rasvjetljavanju ubistva pripadnika Federalne uprave policije Mahira Begića, javlja Anadolu Agency (AA).

Vanredna sjednica Vlade Kantona Sarajevo (KS) počela je danas povodom teškog ubistva policajca Federalne uprave policije Mahira Begića koje se desilo u subotu na lokallitetu Suhodola, u općini Hadžići. O sinoćnjem događaju i aktivnostima koje se poduzimaju na terenu Vladu je izvijestio policijski komesar MUP-a KS Mevludin Halilović nakon čega je Vlada usvojila nekoliko zaključaka, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću KS.

”Vlada Kantona Sarajevo najoštrije osuđuje ubistvo policajca Mahira Begića koji je gnusno ubijen prilikom obavljanja redovnih poslova i zadataka na obezbjeđivanju objekta za edukaciju kadrova Federalne uprave policije. Ovim putem Vlada Kantona Sarajevo izražava duboko saučešće porodici ubijenog Mahira Begića. Vlada Kantona Sarajevo daje punu podršku Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo da u saradnji sa Federalnom upravom policije poduzme sve mjere i aktivnosti na rasvjetljavanju navedenog krivičnog djela i da stavi na raspolaganje sva raspoloživa sredstva, te poziva sve institucije da u okviru svojih nadležnosti daju svoj maksimum u rasvjetljavanju navedenog događaja i hapšenja počinioca i njegovog privođenja pravdi”, navodi se u saopćenju.

Na današnjoj sjednici Vlada je formirala tim koji će biti u stalnoj komunikaciji sa Operativnim štabom Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Kantonalnim tužilaštvom Kantona Sarajevo koji vode istragu i Operativnim štabom Federalne uprave policiije a kojeg čine ministar unutrašnjih poslova Admir Katica, ministrica pravde i uprave Lejla Brčić i ministar finansija Amel Kovačević.

Vlada Kantona Sarajevo je, uz punu materijalnu i finansijsku podršku Upravi policije MUP-a KS zadužila policijskog komesara da pozove i angažuje policijske službenike ministarstava unutrašnjih poslova drugih kantona, kako bi se osiguralo pojačano prisustvo policijskih službenika na mjestima javnih okupljanja.

Podsjećamo, pripadnik FUP-a Mahir Begić ubijen je u subotu navečer, 9. februara 2019. u mjestu Suhodol, kod Tarčina, nakon čega je Tužilaštvo Kantona Sarajevo (KS) pokrenulo istragu protiv Edina Gačića. Policijski izvori navode da je glavni osumnjičeni Edin Gačić do sada počinio nekoliko ubistava, među kojima je i njegova majka. Policijski pripadnici intenzivno tragaju za njim.

Vlada KS: Gačić je lud, raspisat ćemo nagradu za pravu dojavu

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.