Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sindikat

Policija HNK štrajkom traži isplatu četiri miliona maraka dugovanja

FNA_152064

– Ovo je jedan od koraka kojim želimo ukazati na naše nezadovoljstvo. Ukoliko Vlada nakon ovoga ne ispoštuje dogovor o isplati potraživanja, odredit ćemo dalje korake u skladu sa zakonom – kazao je Vido Marić

Sindikat policije Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) održao je jednosatni štrajk upozorenja zbog neisplaćenih dugova po pravosnažnim sudskim presudama.

Sindikat od Vlade HNK traži isplatu četiri i pol miliona maraka do kraja budžetske godine, od ukupno 27 miliona maraka dugovanja, uključujući kamate, koja su se nakupila još od 2003. godine kada su i pokrenuti sudski procesi zbog kršenja radnih prava po važećim kolektivnim ugovorima.

– Ovo je jedan od koraka kojim želimo ukazati na naše nezadovoljstvo. Ukoliko Vlada nakon ovoga ne ispoštuje dogovor o isplati potraživanja, odredit ćemo dalje korake u skladu sa zakonom – kazao je u izjavi za Fenu zamjenik predsjednika Sindikata policije HNK Vido Marić.

Marić podsjeća kako je Sindikat policije s ministrom unutarnjih poslova Slađanom Bevandom i ministrom financija Adnanom Faladžićem u junu održao sastanak na kojem su dogovoreni način i dinamika isplate ove vrste dugovanja za 2021. godinu, ali navodi kako dogovor nikada nije ostvaren.

Iz Sindikata policije HNK kažu kako je današnji štrajk upozorenja prvi korak te naglašavaju da bi pokretanjem novih tužbi, ukoliko do kraja budžetske godine ne dođe do isplate, Vlada HNK sebi samo zakomplikovala budžetsko stanje.