Bihać

Policija i inspekcija privela 130 migranata koji borave u ilegalnom smještaju

migranti – bihac – privodjenje 2

Danas smo uz asistenciju pripadnika policije Bihać izvršili pregled porodične kuće Fatime Lipovača u kojoj smo zatekli 130 migranata, odnosno stranih lica koji su bez indentifikacionih dokumenata, kaže Sadik Alagić, glavni inspektor Kantonalne tržne inspekcije USK-a

Nakon što se sinoć u Bihaću ponovno desio ozbiljan incident sa migrantima, pri čemu su napadnuti i policijski službenici, jutros su se na toj lokaciji pojavile policijske snage. Iz privatnog objekta izmješteni su migranti za koje su sumnja da su sinoć nasrnuli na policijske službenike, javlja Anadolu Agency (AA).

Sa njima je na terenu i Kantonalna uprava za inspekcijske poslove koja je zapečatila objekat. U akciji je pronađeno 130 migranata koji su boravili u objektu, a bila su potrebna čak tri autobusa, nekoliko “marica” i policijskih vozila da ih sve odvezu.

“Danas smo uz asistenciju pripadnika policije Bihać izvršili pregled porodične kuće Fatime Lipovača u kojoj smo zatekli 130 migranata, odnosno stranih lica koji su bez indentifikacionih dokumenata. Znači tu se nalaze neovlašteno i bit će deložirani u migrantski centar, a kuća Fatime Lipovače bit će zapečaćena. Ovdje je u pitanju nelegalno izdavanje smještaja stranim licima migrantima. Objekat je zapečaćen i u slučaju da se službeni pečat povrijedi i objekat otpečati predviđena je sankcija do šest mjeseci zatvora, pored što vlasnika sljeduje novčana kazna“, kaže Sadik Alagić, glavni inspektor Kantonalne tržne inspekcije USK-a.

U Domu zdravlja Bihać potvrdili su da su primljena tri policajca kod kojih su konstatovane povrede. Isti su upućeni u Kantonalnu bolnicu “dr. Irfan Ljubijankić” gdje im je ukazana dalja medicinska pomoć.

U privremeni prihvatni centar Vučjak jutros su stigli prvi migranti. Njih oko 50-ak tu je smješteno u šatore koji se postavljaju.

U Bihać danas poslijepodne stiže američki ambasador u BiH Erik Nelson i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Metju Palmer.

Visoku američku delegaciju primit će gradonačenik Bihaća Šuhret Fazlić, te premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić. Iako se ne navodi što je razlog dolaska, očekuje se da će u fokusu biti situacija u Krajini usljed velikog priliva migranata u taj dio BiH.

MUP USK: U jednom objektu pronađeno 135 migranata, povrijeđena tri policajca

Kantonalna inspekcija u Bihaću, uz asistenciju pripadnika policije, vrši kontrolu jednog objekta na području grada Bihaća u kojem je pronađeno 135 migranata, potvrdio je za Anadolu Agency (AA) glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK) Ale Šiljedić.

Nažalost, istakao je, prilikom ulaska u objekat, pružen je i otpor od migranata te su tom prilikom tri policijska službenika zadobila lakše tjelesne povrede.

Šiljedić je kazao da je današnja akcija redovna aktivnost koja se sprovodi u okviru zaključaka Operativnog štaba gdje je naznačeno da će jedna od mjera biti i kontrola privatnih objekata u kojima su smješteni migranti.

“U ovom trenutku Kantonalna inspekcija u Bihaću, uz asistenciju pripadnika policije, vrši kontrolu jednog objekta na području grada Bihaća. To su neke redovne aktivnosti. Moram napomenuti da smo pronašli 135 migranata u tom objektu. Nažalost, ulaskom u objekat, pružen je i otpor od migranata i tri naša službenika su zadobila lakše tjelesne povrede”, pojasnio je Šiljedić navodeći da su osobe koje su ih napale lišene slobode.

Potvrdio je i da je jedan dio migranata iz tog objekta prebačen na lokaciju Vučjaka gdje je procesu podizanje šatora za prihvat migranata.

“Kako se kapaciteti budu širili mi ćemo nastojati da migrante koji nemaju smještaj u prihvatnim centrima na području Bihaća, odnosno lica koja mi kroz naše evidencije imamo kao lica sklona vršenju krivičnih djela odnosno narušavanju javnog reda i mira, premjestimo na tu novu lokaciju”, izjavio je Šiljedić za AA.

Kontrola privatnih objekata, naglasio je, jedna je od redovnih aktivnosti, ali je današnja privukla pažnju jer se radi o velikom broju migranata, pronađenom u jednom objektu i što su povrijeđeni policajci.

“Moguće je da u toku dana bude kontrolisano još objekata, ili da to bude sutra. Objekat koji se pretresa je u centru grada. U tom objektu smo u posljednja 24 sata imali dva incidenta. Jedan od njih je incident koji se desio jučer ujutro kada je jedan od migranata upotrijebio i plinski pištolj prema drugoj četvorici. Također i sinoć je bio incident gdje je policija intervenisala”, pojasnio je Šiljedić.

Potvrdio je da su sinoć lišili slobode šest lica zbog krivičnog djela napad na ovlašteno lice.