BiH

unsko-sanski kanton

Policija izmjestila više od 160 migranata iz napuštenih objekata u kamp Lipa (VIDEO)

24/02/2021

Dodaje se kako su angažovani bili i medicinski timovi humanitarnih organizacija SOS iz Bihaća i Crvenog križa USK-a, koji su migrantima obezbijedili i medicinske preglede na licu mjesta

Iz napuštenih objekata na području Bihaća, u Bosni i Hercegovini u privremeni prihvatni centar Lipa je izmješteno 168 migranata, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju Službe za poslove sa strancima BiH u srijedu navodi se kako su u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona u jutarnjim satima na području Bihaća, sproveli akciju izmještanja migranata iz napuštenih objekata bivše bihaćke fabrike Krajina-Metal i nekadašnjeg Doma penzionera.

”U napuštenim objektima pronađeno je 168 migranata koji su transportovani autobusima u privremeni prihvatni centar Lipa. Za postupak izmještanja angažirano je više policijskih službenika, dodatnog osoblja Službe za poslove sa strancima, koji su inspektorima službe pružili asistenciju u sprovođenju relokacije migranata”, navodi se u saopćenju.

Dodaje se kako su angažovani bili i medicinski timovi humanitarnih organizacija SOS iz Bihaća i Crvenog križa USK-a, koji su migrantima obezbijedili i medicinske preglede na licu mjesta.

”Nakon dolaska u privremeni prihvatni centar Lipa, svi migranti su pregledani od strane ljekarskog tima Doma zdravlja Bihać, te je kod 20 migranata utvrđeno postojanje scabiesa, što je odmah medicinski tretiranio Nakon medicinskih pregleda je uslijedila biometrijska provjera lica i pokrenut proces njihove registracije i izdavanja ID kartica, te podjela prehrambenih i neprehrambenih proizvoda”, kaže se u saopćenju Službe za poslove sa strancima.

Dodaje se kako su navedene operativne aktivnosti rezultat zaključaka s prethodno održanih sastanaka predstavnika Službe za poslove sa strancima i Ministarstva unutrašnjih poslova USK-a s ministrom sigurnosti BiH, a bit će nastavljene i u narednom periodu.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.