Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministar ekonomije BiH

Košarac: Federacija BiH usporava proces izvoza konzumnih jaja u EU

jaja

Ministar Košarac pozdravio je aktivnosti koje je Republika Srpska realizovala na tom planu, ali i izrazio zabrinutost zbog činjenice da, kako je naveo, Federacija BiH koči proces izvoza konzumnih jaja u EU

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac pozvao je nadležne institucije u Federaciji BiH da intenziviraju aktivnosti i dostave neophodne podatke da bi BiH bio odobren program kontrole salmonele, što je uslov za odobravanje izvoza konzumnih jaja u Evropsku uniju.

Kako se navodi u saopćenju za javnost tog ministarstva, taj program podrazumijeva smanjenje broja zaraženih životinja na godišnjem nivou i računa se na nivou BiH, no zbog činjenice da uzorkovanje nije provedeno na svim farmama u Federaciji BiH, trenutno to nije moguće provesti.

Ministar Košarac pozdravio je aktivnosti koje je Republika Srpska realizovala na tom planu, ali i izrazio zabrinutost zbog činjenice da, kako je naveo, Federacija BiH koči proces izvoza konzumnih jaja u EU.

– Nedopustiva je tromost nadležnih institucija Federacije BiH u ovom slučaju. Njihova obaveza je da završe svoj dio posla, ali to nisu uradili. Takvo ponašanje usporava naša nastojanja i potrebu da domaćim privrednicima omogućimo izlazak na tržište EU i zaštitimo domaću proizvodnju – poručio je Košarac.

Naglasio je da su u međuvremenu ispunjeni ostali uslovi EU u vezi s mogućnošću izvoza konzumnih jaja iz BiH.

– Očekujem i apelujem na nadležne institucije Federacije BiH da u promptnom roku dostave kompletan izvještaj o službenim kontrolama i uzorkovanjima na svim farmama. To je ključni korak u otvaranju evropskog tržišta za naše proizvođače i dodatni podsticaj za razvoj domaćih poljoprivrednih kapaciteta – zaključio je ministar Košarac, saopćeno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.