Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

MUP BPK

Policija kontrolisala težinu tereta u kamionima, napisali su 80.000 KM kazni

kamion – inspekcija – FUZIP

Vozila su bila u pretovaru i uglavnom se radilo o kamionima koji su prevozili ugalj, a pojedini su prevozili čak i tampon i većina je bila pretovarena po pet i više tona

Direkcija za ceste Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova provela je kontrolu prekomjernog osovinskog opterećenja vozila.

Kako je pojasnila direktorica Direkcije Sanela Avdibegović, kontrolisano je više vozila privrednih društava iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, a samo u jednom danu izrečeno je 12 prekršajnih naloga

– Zbog prekomjernog osovinskog opterećenja vozila, većina izrečenih sankcija bila je za državljane Crne Gore i Srbije koji vrše prijevoz ogrijeva. Vozila su bila u pretovaru i uglavnom se radilo o kamionima koji su prevozili ugalj, a pojedini su prevozili čak i tampon i većina je bila pretovarena po pet i više tona. Postoje jasna pravila na osnovu kojih se izriču kazne kako s naše strane tako i MUP-a – pojasnila je Avdibegović.

Napomenula je da je na regionalnim putevima u prošloj godini, u saradnji sa MUP-om i kantonalnom inspekcijom izrečeno 38 prekršajnih naloga, u ukupnom iznosu od 80.000 KM.

– Time se još jednom inicijativa o nabavci vage za potrebe direkcije pokazala opravdanom. Vaga je koštala oko 50.000 KM, tako da se već otplatila. Nabavljena je prvenstveno s ciljem zaštite cesta, dobili smo i novi regionalni put koju pokušavamo takođe zaštititi a sve što je u pretovaru utiče na dodatno opterećenje i uništavanje cesta – istakla je ona.

U Direkciji za ceste BPK, dvije godine poslije nabavke vage, primjećuju da su prevoznici drvne mase shvatili poruku i smanjili osovinsko opterećenje.

– Proteklih godina bilo je situacija da i po 20 tona kamioni budu u pretovaru i da se ne vodi računa ni o tome da može neko nastradati tako da su kontrole ove vrste značajne sviše aspekata. Nastavljamo ih i u narednom periodu u cilju zaštite cesta i cestovnih objekata kao i građana BPK Goražde – najavila je direktorica Direkcije za ceste BPK.