Policija kreće u zatvaranje paradžemata

BiH

Agencija za istrage i zaštitu (SIPA), u suradnji sa entitetskim i kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova, kreće u racije i zatvaranje paradžemata.

Rok koji je Islamska zajednica u BiH dala za zatvaranje svih paradžemata i njihovo uključivanje u njen pravni okvir, istekao je jučer i već od danas se očekuju akcije državnih policijskih i sigurnosnih organa, javlja Dnevni list.

Prema zvaničnim podacima, u BiH djeluju 64 nelegalna džemata, najviše ih je na području Travnika, Bihaća i Zenice, a leglo su vehabijskog pokreta i glavni organizatori odlaska bh. državljana na ratišta u Siriji i Iraku gdje ratuju pod zastavom zloglasnog ISIL-a.

Izvori Dnevnog lista kažu da je SIPA potpuno spremna za racije i njihovo zatvaranje, a državni ministar sigurnosti Dragan Mektić javno je poručio:

“Oni koji nemaju suglasnost Islamske zajednice u BiH i nisu u njenom pravom okviru, bit će tretirani od strane sigurnosnih organa i kažnjeni”.

Prema informacijama do kojih se došlo jučer, nijedan od paradžemata nije zatvoren od sredine decembra kada je to zatražila Islamska zajednica i postavila rok do kraja februara.

Prošle sedmice preko Fatmira Alispahića, publiciste iz Tuzle, upućeno je otvoreno pismo Islamskoj zajednici kojeg su potpisali Izet Hodžić iz sela Ošve kod Maglaja, a koji sada važi za vođu vehabijskog pokreta u BiH, Mirza Arapčić, Emir Čengić i Bajro Kaljiković, predstavljujći se kao „Koordinacijja nezavisnih džemata“.

Zatražili su od Islamske zajednice da im u prošlu subotu ustupi neki od svojih prostora u Sarajevo kako bi razgovarali s novinarima.

U Sarajevu se nisu pojavili zbog, kako su saopštili, smrti u porodici reisa Huseina Kavazovića. U subotu je u naselju Jelovče kod Gradačca ukopana Saima Kavazović, majka reisa Huseina Kavazovića. Umrla je u 86 godini zbog komplikacija nakon što je prije mjesec i po pala u kući i slomila kuk.

[yuzo_related]

Međutim, kako se saznaje, pravi razlog što Hodžić i ostali nisu došli je oštar odgovor Islamske zajednice Alipashiću i četvorici potpisanih – nema nikakvih pregovora, paradžemati moraju biti zatvoreni. Poručeno je da Islamska zajednica neće i ne smije šutjeti i preći preko nakane da islam i muslimani u BiH budu uvučeni u monstruozni projekt ISIL-a.

Kakav će sada potez povući Izet Hodžić i njegova ekipa, ostaje da se vidi. On je godinama bio desna ruka Nusreta Imamovića iz Gornje Maoče koji je bio vođa vehabija u BiH i zajedno su organizirali otvaranje paradžemata.

Imamović je prije dvije godine otišao u Siriju, a Stete Deprtment ga je u uvrstio na listu deset najtraženijih terorista u svijetu. Navodno, Hodžić za kojeg su nelegalni džemati – nezavisni džemati, posljednjih dana digao je na noge kompletan vehabijski pokret kako bi zadržali infrastrukturu i namjera je da organiziraju svoju islamsku vjersku zajednicu koja ne priznaje Islamsku zajednicu u BiH i reisa.

Nimalo slučajno, državljanin BiH Amir Selimović, pripadnik ISIL-a, prošle sedmice iz Sirije je reisu Kavazoviću uputio prijetnju smrću: „Molim Allaha da njega i njegove sljedbenike zakoljem nasred Baščaršije“.

Na ovo je Islamska zajednica kratko odgovorila: „Vjerujemo da će nadležni državni organi poduzeti potrebne mjere“.

Tačno je i istinito da su zločinci koji se javljaju s ratišta Bliskog istoka prijetnjama i porukama fašistoidnog i nasilničkog sadržaja bili pripadnici nelegalnih džemata i da su oni proizvod te i takve ideologije – stav je i poruka Islamske zajednice uz naglasak:

– Vi pričate o nekima koji navodno siju razdor i smutnju među muslimanima, a istodobno se samoproglašavate za vrhovnog autoriteta i tumača islamskog učenja, a da za to nemate nikakav legitimitet niti kompetencije.