Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hitna sjednica Skupštine KS

Policija s dugim cijevima oko zgrade, Konaković napustio salu

konakovic

Kako je utvrđeno, na sjednici će se naći pet tačaka dnevnog reda, među kojima je prijedlog odluke o potvrđivanju kandidata za izbor predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg

Hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo koja je zakazana za danas u 12 sati počela je uz pojačano prisustvo policije u zgradi Vlade KS i oko nje.

Prisutni su policajci s dugim cijevima, a novinarskim ekipama već na ulazu u zgradu tražili su akreditacije, piše Dnevni avaz.

Također, traženo je da u prostorijama za novinare istaknu pres-akreditacije, što nije praksa.

Odmah na početku, predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković je napustio salu, te je sjednica nastavljena. Danijela Kristić, kojoj je Konaković prepustio dužnost predsjedavajuće Skupštine KS danas je obavijestila javnost da je Kolegij KS ocijenio da ne postoje uslovi za današnje održavanje sjednice. Kazala je da će Kolegij pokrenuti krivičnu prijavu protiv Smiljane Viteškić zbog “protuustavnog sazivanja sjednice”.

Smiljana Viteškić je kazala da je sjednica sazvana na zahtjev 18 zastupnika, dok je zastupnik SDA Aljoša Čampara kazao da neko “priziva beogradski scenario”.

“Imam osjećaj da bi nekom odgovarao da imamo jedan od crnogorskih ili beogradskih scenarija ovdje. Ja vas molim da se ponašamo razumno, mogu razumjeti da nekome nekada ne odgovaraju određene parlamentarne većine, ali to je normalna stvar koja se dešava; smjenjuju se vlade, mijenjaju većine i to je demokratski karakter svih dešavanja”, kazao je Čampara.

Iako je bilo najavljeno pet tačaka dnevnog reda, među kojima je prijedlog odluke o potvrđivanju kandidata za izbor predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg, usvojen je onaj na kojem su tri tačke.

Na dnevnom redu je prijedlog odluke o izmjeni Odluke o izboru predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo, ali, između ostalog, i prijedlog odluke o privremenom finansiranju potreba Kantona Sarajevo od 1. januara do 31. marta naredne godine.

Inicijativa za smjenu Elmedina Konakovića, ali i aktuelnog saziva Vlade KS, pokrenuta je nakon formiranja nove skupštinske većine, koju, uz SDA, čine zastupnici Demokratske fronte, SBB-a i BOSS-a.

Dok sjednica traje, Konaković i koalicijski partneri sazvali su pres konferenciju.