Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Okupio se veliki broj građana

Policija sa dugim cijevima ispred Suda BiH, čeka se presuda Naseru Oriću

policija sud bih

Ispred Suda BiH su jake policijske snage, gdje se očekuje i veliko broj građana koji su najavili podršku Oriću i Muhoviću

Apelaciono vijeće Suda BiH danas bi trebalo izreći drugostepenu presudu komandantu Armije RBiH u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku te vojske Sabahudinu Muhiću, nakon obnovljenog postupka za ratne zločine počinjene u Srebrenici 1992. godine.

Tužilaštvo BiH predložilo je 2. novembra Apelacionom vijeću Suda BiH da Orić i Muhić budu kažnjeni u skladu s odredbama Krivičnog zakona, jer smatra da su dokazali da su optuženi 1992. godine ubili trojicu Srba.

Foto: Srpskainfo

Prvostepenom presudom Orić i Muhović su oslobođeni optužbi, nakon čega je Apelaciono vijeće Suda BiH 8. juna ukinulo oslobađajuću presudu i odredilo ponovni pretres u tom predmetu.

Ispred Suda BiH su jake policijske snage, okupio se i veliki broj građana koji su došli dati podršku Oriću i Muhoviću.

Nekoliko stotina članova boračkih udruženja, majke Srebrenice i građani Sarajeva došli je ispred Suda BiH da bi dali podršku Naseru Oriću.

Oni nose transparente “Heroj, a ne zločinac”, “Generale, uz tebe smo”, a gromoglasnim aplauzom ispratili su ulazak Orića u Sud BiH.