Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Policija u Sarajevu izlazi na proteste?

Qatar's Emir Sheikh Tamim Bin Hamad Al Thani in Sarajevo

Upravni odbor Sindikata policije KS danas je na svojoj hitnoj sjednici donio odluku kojom je još jednom iskazao opredjeljenje u zaštiti i borbi za prava policijskih službenika, te najavio da će na dan održavanja sjednice Skupštine KS, 6. septembra, a na kojoj bi se trebalo raspravljati o Prijedlogu zakona o policijskim službenicima KS, održati proteste ispred zgrade Vlade i Skupštine KS, osim u slučaju da Vlada prihvati amandmane koje podrži i Sindikat policije.

U saopćenju za javnost Sindikat policije Kantona Sarajevo podsjeća da je Vlada KS na sjednici 23. augusta ove godine utvrdila Prijedlog zakona o policijskim službenicima KS, te ga uputila Skupštini KS na razmatranje i usvajanje. Taj prijedlog zakona predviđen je dnevnim redom sjednice Skupštine KS zakazane za 6. septembar.

Sindikat policije dodaje da je od usvajanja Nacrta zakona o policijskim službenicima prošlo više od godinu i po dana i da je u međuvremnu došlo do usvajanja određenih propisa (Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju , zatim Zakon o dopuni Zakona o policijskim službenicima FBiH) koji bitno utiču na konačan ishod teksta zakona o policijskim službenicima KS.

“U cilju definisanja identičnih zakonskih rješenja koja već postoje na nivou Federacije BiH i pojedinim kantonima, ovaj sindikat je dao određene prijedloge poboljšanja rješenja u Prijedlogu zakona o policijskim službenicima i pojedini zastupnici u Skupštini KS uložili su određeni broj amandmana koje je Vlada KS odbila na svojoj sjednici 30. augusta”, navodi se u saopćenju koje potpisuje predsjednik UO SPKS Mirza Hadžiabdić.

Također, kako dodaju u saopćenju, na Prijedlog zakona o policijskim službenicima uloženi su i amandmani 30. augusta o kojima će izjasniti Upravni odbor Sindikata policije, kao i o ranije predloženim amandmanima.

Od Vlade KS, koja je zaključivanjem prvog kolektivnog ugovora načinila određene korake ka poboljšanju radno-pravnog statusa policijskih službenika, državnih službenika i najmeštenika očekuju da takav trend nastavi. U protivnom, kako navode iz Sindikata policije, predlaganje zakonskih rješenja koja policiju KS stavljaju u nepovoljniji položaj, smatratće direktno odgovornom za urušavanje i minimiziranje statusa profesije policijskog službenika.