Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Policija zaustavila poljoprivrednike na putu ka Izačiću

poljoprivrednici-usk1

Policija je danas zaustavila dvije kolone poljoprivrednika sa traktorima na putevima od Bosanske Krupe i Cazina prema Bihaću, te od Bihaća prema graničnom prelazu Izačić, čime je spriječeno najveće ikad okupljanje poljoprivrednika u Unsko-sanskom kantonu, prenosi Anadolu Agency.

Oko 200 traktora i poljoprivrednika iz Cazina zaustavljeno je kod bivše fabrike Gorenja, kao i oko 100 traktora i poljoprivrednika iz Bosanske Krupe kod hotela Sedra, na oko 15-ak kilometara od bosanskohercegovačke granice.

poljoprivrednici-usk3

Nakon sastanka predstavnika poljoprivrednika sa premijerom Unsko-sanskog kantona Izudinom Saračevićem postignut je sporazum u tri tačke u vezi sa isplatom poticaja iz 2014. godine.

“Prvo, dogovorili smo već sutra da isplatimo 1.238.000 maraka duga iz 2014. godine biljarima. Drugo, vama ćemo isplatiti 1.800.000 maraka duga u petak, čim uskladimo spiskove da svima uplate budu isti dan, i treće, da upalite mašine i svi se odmah raziđete svojim kućama”, kazao je premijer Saračević predstavnicima poljoprivrednika kod bivše fabrike Gorenja, nakon čega su prosvjedi okončani.

poljoprivrednici-usk

Predstavnici poljoprivrednika sinoć su u Sarajevu sa federalnim ministrom za poljoprivredu Šemsudinom Dedićem postigli sporazum prema kojem se Vlada FBiH obavezala da će do kraja sedmice isplatiti poticaje za četvrti kvartal prošle godine, do kraja naredne sedmice za silažni kukuruz, a potom i ostale. Sporazumom je bilo predviđeno da Vlada USK načini određene ustupke koji se tiču poticaja sa kantonalnog nivoa, ali kako većinu dana ništa nije javljeno, poljoprivrednici su krenuli ka graničnom prelazu Izačić.