BiH

Policije u BiH od vojske traže oklopna vozila

25/06/2015

Policijske snage u Bosni i Hercegovini opremaju se borbenim oklopnim vozilima koja preuzimaju kao viškove koje su oružane snage proglasile nepotrebnim a u nabavi te opreme prednjači policija Republike Srpske, piše “Oslobođenje”.

Odluka o dodjeli policiji čak šesnaest vojnih vozila namijenjenih prije svega borbenim operacijama neuobičajena je jer su slični zahtjevi u proteklim godinama bili tek sporadični a u Ministarstvu odbrane BiH su ih uglavnom odbijali.

emir suljagic 1Zamjenik ministra odbrane BiH Emir Suljagić potvrdio je ovom listu kako je Ministarstvo unutrašnjih poslova RS zatražilo od Ministarstva odbrane BiH čak devet borbenih oklopnih vozila.

Pet takvih vozila zatražio je MUP Federacije BiH a dva Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

Sve te zahtjeve 19. juna odobrilo je povjerenstvo Ministarstva odbrane BiH zaduženo za “provedbu postupka rješavanja viškova pokretne vojne imovine” a doministar Suljagić smatra kako je riječ o opasnom koraku koji ukazuje kako se policiju u BiH pokušava pripremiti za obračun s nezadovoljnim narodom.

“Nemam nikakve dileme da se entitetske vlasti pripremaju za obračun s narodom koji očekuju”, izjavio je Suljagić koji je doministrom odbrane postao kao član Demokratske fronte (DF), stranke koja je napustila vladajuću koaliciju na nivou Federacije BiH no ostala je dio vladajuće većine na nivou države.

Doministar obrane smatra kako je policijama u BiH uopšte ne trebaju vojna vozila za obavljanje zadaća koje imaju po zakonu.

“Za borbu protiv korupcije im ne trebaju borbena oklopna vozila. Za borbu protiv organiziranog kriminala također a za borbu protiv terorizma nimalo”, kazao je Suljagić.

Podsjetio je na teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku u kojemu bi uptreba oklopnih vozila bila besmislena dok bi ponavljanje scenarija poput onog u Kumanovu u Makedoniji u slučaju BiH bila zadaća kojom bi se bavile oružane snage a ne policija.

Borbena oklopna vozila, ističe Suljagić, u slučaju kada ih koristi policija namijenjena su isključivo za upotrebu u situacijama masovnih okupljanja a u tom je slučaju jasno ko bi bio metom.

“Ni kao čovjek ni kao političar ne želim učestvovati u izgradnji entitetskih vojski odnosno pretorijanskih gardi političkih stranaka”, kazao je Suljagić dodajući kako će se svim sredstvima usprotiviti postupcima čiji je konačni cilj borba protiv naroda kojega vlast smatra neprijateljem.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.