Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Naser Orić pristaje na izručenje BiH

25/06/2015

Braniteljica Nasera Orića kazala je da će on prihvatiti izručenje vlastima Bosne i Hercegovine, što će dovesti do skraćenog postupka ekstradicije.

Braniteljica Vasvija Vidović je objasnila da je danas održano ročište na kojem su Oriću švicarske vlasti prezentirale zahtjeve za ekstradiciju iz Srbije i BiH, javlja BIRN-Justice Report.

On će pristati na izručenje BiH i onda, kako je pojasnila Vidović, moguće je da se vodi skraćeni ekstradicioni postupak.

Oriću u petak ističe ekstradicioni pritvor koji mu je određen nakon hapšenja, Vidović nije sigurna da li bi mogao biti pušten na slobodu dok ne bude izručen BiH.

– O tome još nije odlučeno – kazala je Vidović.

Ratni komandant jedinica Armije BiH u Srebrenici Naser Orić uhapšen je 10. juna na granici Francuske i Švicarske po zahtjevu Srbije koja ga sumnjiči za ratne zločine počinjene u selu Zalazje kod Srebrenice. Srbija je raspisala potjernicu za Orićem prošle godine, a nekoliko dana nakon hapšenja Švicarskoj je dostavila i formalni zahtjev za izručenje.

Tužilaštvo BiH je u ponedjeljak saopćilo da postoji istraga za ratne zločine protiv Orića, zatraživši od Švicarske da se on izruči BiH, čije državljanstvo posjeduje.

– Izručenjem pravosuđu Srbije bi se ugrozio predmet Naser Orić i drugi koji se vodi pred pravosuđem BiH – navelo je Tužilaštvo BiH.

Orića je Haški tribunal 2008. godine pravosnažno oslobodio krivice za zločine počinjene u Srebrenici.

Švicarske vlasti su 11. juna Oriću odredile 18-dnevni ekstradicioni pritvor.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.