Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

donacija japana

Policijske agencije BiH dobile 37 patrolnih vozila: 22 od njih imaju sigurnosne kamere

Foto: Almir Razić/FENA

Ministar Nešić ističe da je ovo konkretna i značajna podrška policijskim agencijama u BiH, koje će sada lakše obavljati svoj posao, posebno kada su u pitanju migracije

Ambasador Japana u BiH Masami Kinefuchi i ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić uručili su ključeve 37 patrolnih vozila agencijama za provođenje zakona u BiH.

Vozila su nabavljena nakon što su 2021. godine Vijeće ministara BiH i Vlada Japana potpisali sporazum o bespovratnoj pomoći u iznosu 500 miliona jena.

Podrška Japana

Ambasador Kinefuchi napominje da je Japan donirao značajna sredstva kako bi pomogao izgradnju države BiH, s ciljem poboljšanja životnih standarda građana ove zemlje i pružanja podrške reformama koje BiH trebaju približiti Evropskoj uniji.

– BiH ulaže napore da se pridruži Evropskoj uniji. U tom smislu bitna je i kontrola državne granice, a ova vozila će pomoći u tom segmentu. Vozila se mogu korisitit na različitim terenima i njihove izdržljivost je visoko ocijenjena u cijelom svijetu. Uvjeren sam da će donacije doprinijeti poboljšanju graničnih kontrola u BiH, posebno protiv ilegalnih migracija, te u drugim sigurnosnim zadacima u okviru nadležnih agencija – izjavio je Kinefuchi.

Ministar Nešić ističe da je ovo konkretna i značajna podrška policijskim agencijama u BiH, koje će sada lakše obavljati svoj posao, posebno kada su u pitanju migracije.

– Od 37 vozila, 22 će imati ugrađene posebne sigurnosne kamere. Odlučili smo da vozila rasporedimo tako da obuhvatimo sve nivoe vlasti u BiH. Vozila će uveliko pomoći službenicima na terenu, a to je izuzetno važno kada govorimo o efikasnosti rada organa za provođenje zakona. Ovo je samo jedna u nizu donacija Vlade Japana, koja je do sada uložila značajna sredstva u BiH za pomoć različitim sektorima. Vjerujem da će se bilateralna saradnja dvije zemlje nastaviti – izjavio je Nešić.

Vozila od velikog značaja

Vozila su uručena Graničnoj policiji BiH, Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, Službi za poslove sa strancima, Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH, Ministarstvu unutrašnjih poslova RS-a, Republičkoj upravi civilne zaštite, Federalnoj upravi civilne zaštite, te ministarstvima unutrašnjih poslova Unsko–sanskog kantona, Kantona Sarajevo, Zeničko–dobojskog kantona i Bosansko–podrinjskog kantona.

Direktor Granične policije BiH Mirko Kuprešaković napominje da će patrolna vozila biti od velikog značaja za to policijsko tijelo, u akcijama suzbijanja kriminaliteta i zaštite državne granice.

– Granična policija BiH se u posljednjim godinama suočava s brojnim izazovima, a jedan od njih je pojačan migracijski pritisak, zbg čega nam je potrebna specijalistička oprema. Ova agencija ima konstantnu potrebu za nabavkom nove opreme – rekao je Kuprešaković.