Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

imenovan rusmir šišić

Policijski komesar izabran po mjeri A-SDA

mup zdk zgrada sisic

Karijeru novog komesara karakteriše što je agilniji u prijavama protiv tužilaca koji istražuju kriminal, nego počinilaca privrednog kriminaliteta – nakon što je shvatio da bi mogao biti i sam predmetom istrage zbog opstrukcije

Sretan je ovo dan za Rusmira Šišića, aktuelnog rukovodica Odsjeka za Privredni kriminalitet MUP-a ZDK. Vlada ovog kantona imenuje ga za policijskog komesara te mu dodatno dodjeljuje viši čin, piše Žurnal.

“Vlada je u skladu sa svojim ovlaštenjima donijela rješenje o imenovanju Rusmira Šišića za policijskog komesara i dodjeli čina generalni inspektor policije na mandat od četiri godine. Očekujemo od novog policijskog komesara da uz podršku Vlade i Ministarstva unutrašnjih poslova radi na poboljšanju svih segmenata sigurnosti i spremnosti policije u borbi protiv svih oblika kriminaliteta”, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Dario Pekić.

Nezavisni odbor kojim dominiraju kadrovi A-SDA predložio je dva od šest prijavljenih kandidata ministru unutrašnjih poslova ZDK Pekiću, kadru A-SDA koji pokorno realizuje što mu stranački šef Ramo Isak pripremi.

Pekić prijedlog dostavlja Vladi kojom dominira A-SDA. Istina, ne brojem ministara nego time što u Skupštini ZDK obezbjeđuje opstanak na vlasti SDA. A kada je očuvanje vlasti u pitanju, SDA pristaje na sve, pa i da novi komesar bude “nestranački čovjek” po želji A-SDA. Izmijenili su prethodno Zakon o unutrašnjim poslovima ZDK, prisilno penzionisali doskorašnjeg komesara Semira Šuta, a ujedno omogućili da se kandiduju i oni sa nižim činom od do tada zakonom predviđenog.

Protukandidat Nermin Šehović, inspektor Federalne uprave policije u zeničkom detašmanu, pored takvog odnosa snaga nije imao šanse. Šehović je inače javno ukazao na greške i propuste u istrazi ubistva Dženana Memića, što mu pak iz SDA ne mogu oprostiti.

Prije tačno mjesec dana, 16.avgusta Žurnal je nagovijestio ovakav epilog.

Rusmir Šišić (lijevo) i Nermin Šehović

“A kandidat za komesara po mjeri jeste Rusmir Šišić. To su za Žurnal potvrdila tri ozbiljna izvora iz MUP-a ZDK. Tako postaje jasnije zašto su istrage u kojima su prijavljeni kadrovi A-SDA te sestrinske SDA stalno prepune opstrukcija. Šišić ima čin samostalnog inspektora i upravo su nedavne izmjene zakona omogućile da se kandiduje za komesara”, napisali smo tada.

Karijeru novog komesara karakteriše što je agilniji u prijavama protiv tužilaca nego počinilaca privrednog kriminaliteta. Dvojicu tužilaca je prema saznanjima Žurnala prijavio kada je shvatio da bi i sam mogao biti predmetom istrage zbog opstrukcije pojedinih predmeta.