Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zeleno svjetlo

Politico: BiH će otvoriti pregovore s EU, naredni uslovi će biti “žestoki”

vijenica eu
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

O trenutnom nacrtu raspravljat će ambasadori EU u srijedu, a čelnici EU u četvrtak. Diplomate su bile optimistične da će lideri usvojiti trenutni kurs o BiH

Lideri zemalja članica Evropske unije spremni su dati “zeleno svjetlo” za otvaranje pregovora s BiH, navodi se u nacrtu dokumenta u koji je magazin Politico imao uvid.

BiH je dodijeljen status kandidata u decembru 2022. godine, a Evropska komisija je prošle sedmice dala pozitivnu preporuku za početak službenih pregovora o pristupanju.

Diplomate optimistične

Tekst uključuje uslove za progovore o pristupanju, rekavši da se sljedeći dio procesa može dogoditi tek “kada se poduzmu relevantni koraci navedeni u preporuci Komisije od 12. oktobra 2022.”.

To znači da BiH treba i mora napredovati u zadacima, prije nego što može ući u blok.

O trenutnom nacrtu raspravljat će ambasadori EU u srijedu, a čelnici EU u četvrtak. Diplomate su bile optimistične da će lideri usvojiti trenutni kurs o BiH.

Jedan diplomata iz zemlje koja je u početku bila više skeptična prema dosadašnjem napretku BiH, kojemu je odobrena anonimnost da iskreno razgovara o ovoj temi, rekao je za Politico da je drugi dio odlomka ključan.

– Sve reforme koje smo dogovorili stvarno moraju biti zaista dovršene prije nego što se dogodi bilo kakav sljedeći korak za BiH, naveo je.