Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poljoprivrednici 15. augusta sa traktorima i stokom dolaze pred zgradu Vladu FBiH?

BiH

Poljoprivrednici

Predsjednik Udruženja uzgajivača ovaca i koza “Tor” Dževad Kovač izjavio je danas u Sarajevu da su ti uzgajivači primorani da uskoro izađu na proteste jer tvrdi da ih se institucionalno uništava.

Istakao je da je on voditelj projekta izgradnje hiljadu farmi koza i ovaca turske firme Milksa, ali da će taj projekt zbog slabe institucionalne podrške najvjerovatnije biti ugašen te da neće biti zapošljavanja koje je njime predviđeno.

Kovač je rekao da ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Šemsudin Dedić očito nije prepoznao značaj stočarstva kao kičmu poljoprivredne proizvodnje, što je vidljivo iz programa poticaja za 2015.

Dodao je da su uzgajivači primorani da počnu klati svoja stada, te da mu se čini da je došao kraj za stočarstvo u Federaciji BiH.

Predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH Avdo Muslimović kazao je da je Vlada FBiH trebala planirati sredstva za dugove po osnovu neisplaćenih poticaja iz 2012., 2013. i 2014. u rebalansu budžeta od čega još nema ništa, te da ih šokira što inspekcija “maltretira” poljoprivrednike.

Tvrdi da od 50.000 poljoprivrednika postoji svega nekoliko pojedinaca koji su zloupotrijebili poticaje i koji treba da snose posljedice, a ne svi poljoprivrednici.

Muslimović je pozvao sve poljoprivrednike da 15. septembra mehanizacijom i sa stokom dođu na proteste pred zgradom Vlade FBiH u Sarajevu da bi ostavrili svoja prava.

Sead Jeleč iz Udruženja poljoprivrednika Kantona Sarajevo naglasio je da najveći problem u podjeli poticaja predstavlja kriminal, odnosno dijeljenje najvećeg dijela poticaja nekolicini tajkuna a posebno onim iz zapadne Hercegovine.