Otvoren 13. međunarodni ekološki sajam EKOBIS 2015

sajam ekobis 2015

U organizaciji Privredne komore Unsko-sanskog kantona (USK), a prvi put uz generalno pokroviteljstvo Vlade Kantona, te podršku Grada Bihaća, Vanjskotrgovinske komore BiH, Obrtničke komore Federacije BiH (FBiH), Fonda za zaštitu okoliša FBiH, Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te mnogih drugih, danas je počeo 13. međunarodni sajam ekoturizma, ekologije i ekozdrave hrane EKOBIS 2015, koji će trajati do 13. septembra.

Ovogodišnji sajam sadržajem i pratećim događajima posvećen je održivom razvoju u ruralnim područjima, o čemu će se danas, između ostalog, govoriti i na međunarodnoj konferenciji, koja je planirana. Na sajmu učestvuje oko 250 izlagača iz devet zemalja, a regija partner drugi put je Karlovačka županija iz Republike Hrvatske (RH).

Organizatori su najavili niz edukativnih, promotivnih, prodajnih, te sadržaja stručnog i naučnog karaktera. Svečanosti otvaranja ekološkog sajma prisustvovao je i premijer USK-a Izudin Saračević, koji ga je i službeno proglasio otvorenim. Obraćajući se prisutnima naglasio je važnost privlačenja investicija i otvaranja novih radnih mjesta.

– Četitam Privrednoj komori USK-a, na organizaciji ovog svojevrsnog festivala rada na ovim prostorima – istakao je Saračević, poželjevši svima da se osjećaju ugodno i svoj boravak u Bihaću provedu u druženju i radnim angažmanima.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić kazao je da podrška federalnih institucija sajmu neće izostati, već da će biti i veća, jer će pomoć osim ministarstva kojem je na čelu, pružiti i Federalno ministarstvo turizma, Fond za zaštitu okoliša i sama Vlada FBiH.

– EKOBIS je prilika za razmjenu iskustava, koji će donijeti pozitivne efekte. Oni će se odraziti, prije svega, na nove investicije i novo zapošljavanje – istakao je ministar Dedić.

Gradonačelnik Bihaća poručio je da ovaj kanton od viših nivoa vlasti traži investicije i bolju povezanost da bi se stavila u funkciju prirodna bogatstva kojim obiluje, te time zaustavio odlazak mladih u inostranstvo i olakšalo stvaranje ambijenta za zapošljavanje kod svojih kuća.

– Održivi razvoj ruralnih područja je koncept budućnosti, koji je izuzetno važan. Lokalne zajednice to ne mogu same i viši nivoi vlasti i institucije, moraju im u tome pomoći – poručio je direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH Safet Harbinja.

Dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić govorio je o privredi u našoj zemlji, naglašavajući da izvoz više od osam milijardi KM dokazuje da ona, iako dosta skromna, ipak može da radi. Dodao je da je ovaj sajam jedan od načina njenog unapređenja, sa čim se složio i župan Karlovačke županije Ivan Vučić, koji je izrazio želju da se robna razmjena između dvije zemlje, koja je sada trenutno u korist RH, poveća na zadovoljstvo obiju strana.

– Mi smo zainteresirani da prezentiramo i vaše proizvode na tržište Evropske unije (EU). Imamo ured u Briselu, u kojem ste dobrodošli – istakao je Vučić.

Predsjednik Privredne komore USK-a Ismet Pašalić govorio je o tradiciji i kontinuitetu ovog sajma već trinaest godina zaredom, te u izlaganju pozvao sve prisutne i na naredni 14. , koji će biti održan od 8. do 11. septembra 2016. godine. Upriličen je i obilazak ovogodišnjeg sajma na Gradskoj otoci.