Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Poljoprivrednici iz protesta dijelili povrće u Sarajevu (FOTO)

02/07/2015

U znak protesta zbog kašnjenja u isplati budžetskih poticaja za poljoprivrednu proizvodnju, poljoprivrednici su danas ispred zgrade Ministarstva finansija Federacije Bosne i Hercegovine besplatno dijelili svoje proizvode građanima, prenosi Anadolu Agency.

Ispred zgrade Ministarstva u centru Sarajeva okupilo se nešto manje od stotinu građana koji su došli kako bi dobili krompir, luk, tikvice, kupus i drugo povrće.

Ukoliko se Vlada Federacije BiH ogluši na poziv poljoprivrednika na isplatu podsticaja u narednom periodu, poljoprivrednici će blokirati rad Vlade FBiH, kazao je predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja Federacije BiH Avdo Muslimović.

Muslimović je naglasio da su poljoprivrednici na rubu propasti te da su glavni problem neisplaćeni podsticaji još iz prošle godine, u visini 50 miliona KM, kao i podsticaji za ovu godinu.

“Planirali smo danas uručiti poklon ministrici finasija u vidu naših proizvoda, jer možda ih neće naći u tržnim centrima. Neće, jer su oni puni robe iz uvoza i ništa se ne čini da se ispune zakonski okviri da u tim tržnim centrima bude preko 50 posto naših proizvoda”, kazao je Muslimović.

Naveo je da Vlada FBiH, zajedno sa prošlogodišnjim dugovanjima, poljoprivrednicima duguje 120-150 miliona KM te pozvao nadležne da naprave rebalans u budžetu kako bi se ta sredstva obezbijedila. On je upozorio da ukoliko se to ne desi u narednom periodu, poljoprivrednici će nastaviti dijeliti svoje proizvode, a krajnja mjera će biti blokiranje rada vlade Federacije BiH.

Na podjeli poljoprivrednih proizvoda okupili su se socijalno ugoženi građani, uglavnom starije osobe.

“Ja sam prinuđena do dođem, da tražim socijalnu pomoć. Nemam nikakvih primanja. Razumijem poljoprivrednike i penzionere koji imaju minimalna lična primanja. Žalosna je situacija kada pogledate otkupne cijene poljoprivrednih proizvoda i cijene na pijaci”, kazala je Amela Kekić, jedna od onih koji su danas primili simboličnu pomoć poljoprivrednika.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.