Poljoprivrednici sa više od stotinu traktora blokirali granicu u Orašju

BiH

poljoprivrednici

Najmanje 140 poljoprivrednika sa područja Posavine, nezadovoljni izostankom isplate poticaja, blokiralo je svojim traktorima saobraćajnice u Orašju, Domaljevcu i Odžaku.

Najviše traktora je na graničnom prijelazu u Orašju, a pod blokadom su i magistralni put Orašje – Šamac u selu Domaljevac te put iz Odžaka prema Modriči.

MUP Posavskog kantona potvrdio je kako je u Orašju najmanje 100 traktora, u Odžaku njih 30-ak, a u Domaljevcu ukupno 10 traktora.

Poljoprivrednici kažu da od blokade neće odustati sve dok njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.

Blokade saobraćajnica najavili su početkom mjeseca, rekavši da će provesti radikalne mjere i proteste ukoliko se njihovi zahtjevi za isplatom poticaja iz prethodnih godina ne ispune.

“Nećemo moći držati poljoprivrednike pod kontrolom, pa prijeti da se ponove februarski nemiri jer ćemo izaći u velikom broju. Blokirat ćemo i granicu, ali i Vladu Federacije BiH”, najavili su.

Osim isplate zaostalih poticaja, poljoprivrednici traže i isplatu naknada za štetu od poplava te korekcije Programa poticaja za tekuću godinu u dijelu poticaja za ratarsku proizvodnju.

Nema potvrde dokle će blokada saobraćajnica trajati.