Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kupio ženu, držao je u seksualnom ropstvu i sad se brani sa slobode

akcija-sipa

Vijeće Suda BiH donijelo je rješenje kojim se Abdiji Osmanoviću iz Bihaća, osumnjičenom za trgovinu ljudima, ukida pritvor te je pušten na slobodu uz izrečene mjere zabrane.

Osumnjičenom je tako zabranjeno napuštanje mjesta boravka i putovanja, kao i sastajanje s određenim osobama, dok je dužan obavezno javljati se nadležnoj policijskoj stanici. U Sudu BiH su kazali da će se mjere zabrane kontrolirati svaka dva mjeseca, piše Dnevni list.

Osmanovića su početkom aprila u Bihaću uhapsili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) zbog sumnje da je počinio krivično djelo trgovine ljudima u svrhu radne eksploatacije, odnosno što je ženu sa blagom mentalnom retardacijom držao u seksualnom i radničkom ropstvu.

Istražnim radnjama, kako su tada saopštili iz SIPA-e, utvrđeno je da je Osmanović žrtvu “kupio”, a zatim držao u ropskom odnosu duže od dvije godine. Upotrebom sile i drugim oblicima prinude, ženu je primoravao da svakodnevno prosjači i donosi mu tako pribavljen novac.

Navodno joj je Osmanović čupao nokte, gasio cigarete po tijelu i nanosio ozljede udarcima.

Žrtva je punoljetna ženska osoba sa blagom mentalnom retardacijom, koja je svakodnevno bila izložena nehumanom postupanju i raznim torturama, a svaka njena neposlušnost kažnjavana je na najsuroviji način. Tada se moglo čuti da je oštećena primoravana da prosi na cijelom teritoriju BiH te kako je posljednjih nekoliko mjeseci, prije Osmanovićevog hapšenja, najviše boravila u Bihaću i Cazinu, kao i na nekoliko drugih mjesta u Unsko-sanskom kantonu.

Cijelo vrijeme, osumnjičeni je bio uz oštećenu i nisu se razdvajali gdje god da su boravili. Nakon što je uhapšen, Sud BiH mu je početkom aprila odredio pritvor zbog opasnosti od ponavljanja djela koje mu je stavljeno na teret, koji je sada zamijenjen mjerama zabrane.