Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pomirenje je u interesu svih republika bivše Jugoslavije

medjunarodna konferencija1

Glavni grad BiH bio je domaćin trodnevne Međunarodne konferencije o naslijeđu Međunarodnog suda pravde za bivšu Jugoslaviju, a Carmel Agius, predsjednik MKSJ-a je poručio da je u interesu svih republika bivše Jugoslavije da rade zajedno kako bi postigli ono čemu se već dugo teži, a to je pomirenje, javlja Anadolu Agency (AA).

Istakao je da je ključna poruka konferencije, koju je organizovao Haški tribunal povodom 24 godine svog postojanje da je Tribunal učinio sve što je bilo u njegovoj moći kako bi utvrdio šta se dogodilo za vrijeme sukoba i kako bi priveo pravdi osobe koje su najodgovornije za počinjene zločine.

“Utvrđivanje istine je sada nešto što predajemo vama, u vaše ruke kako biste ga iskoristili sa ciljem pomirenja među vama u regionu. Nije zadatak Haškog tribunala bio da ostvaruje ovo pomirenje za vas. Naš zadatak je bio da privedemo pravdi, kao što sam rekao, najodgovornije osobe za zločine koji su počinjeni i nastavak rada na tom procesu je sada u vašim rukama”, istakao je Agius.

Naglasio je “da je u interesu svih republika bivše Jugoslavije da rade zajedno kako bi postigli ono čemu se već dugo teži, a to je pomirenje”.

“Vi ste u prošlosti živjeli zajedno i nema nikakvog razloga zašto ne biste mogli prići pomirenju i izgradnji bolje budućnosti za sviju vas. To je osnovna poruka”, pojasnio je Agius.

Kako se Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju priprema za zatvaranje u decembru 2017. godine, tako nastoji da obezbijedi da njegov rad i dostignuća ostanu pristupačni i od uticaja, kako za građane u regionu bivše Jugoslavije tako i širom svijeta.

S tim ciljem se od polovine 2016. godine organizuje niz javnih skupova u vezi s naslijeđem MKSJ-a. Skupovi su nazvani Dijalozi o naslijeđu MKSJ-a, a imaju za cilj da obezbijede da doprinos pozivanja na odgovornost za međunarodne zločine opstane nakon što MKSJ zatvori svoja vrata, te posebno da drugima omoguće da rad i njegova dostignuća koriste kao osnovu za daljnji rad.

“Druga poruka odnosi se na mandat Haškog tribunala koji, po mom mišljenju je u potpunosti ispunjen time što su najodgovorniji za zločine privedeni pravdi i što se pokazalo da nema nekažnjivosti i da je nemoguće izbjeći odgovaranje za zločine protiv čovječnosti, ratne zločine i zločin genocida. Ujedinjene nacije su to vrlo jasno pokazale”, dodao je Agius.

V. d. glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić sudjelovala je u trodnevnoj konferenciji koja je, prema njenim riječima, protekla vrlo uspješno.

“Tužilaštvo BiH je spremno preuzeti rad na predmetima ratnih zločina jer mi već deset godina radimo na istim stvarima u kojima smo preuzeli sve standarde Haškog tribunala”, istakla je Tadić.

Naglasila je da se ovdje ne radi o predmetima nego pravnom naslijeđu Haškog tribunala.

“Predmeti su preuzeti i oni se kod nas nalaze već duže vrijeme. Ostalo je na nama na koji način ćemo raditi na predmetima ratnih zločina. I do sada se radilo u skladu sa državnom strategijom za rad na predmetima ratnih zločina, sada se rade izmjene državne strategije i u tom pravcu će se raditi na tome da se manje složeni predmeti prenesu na okružna i kantonalna tužilaštva, a i da se poboljša regionalna saradnja”, dodala je Tadić.

Miguel de Serpa Soares, pravni zastupnik Ujedinjenih nacija (UN) kazao je danas da kao pomoćnik generalnog sekretara UN-a za pravne poslove želio je reći da oni rad Haškog tribunala vide kao jedan temeljni dio historijskog procesa izgradnje odgovornosti odnosno nekažnjivosti za ozbiljna kršenja međunarodnog humanitarnog prava i ljudskih prava.

“Smatramo da je njihov rad u protekle 24 godine bio vrlo značajan, dobar i da su radili na izgradnji sistema za utvrđivanje međunarodne odgovornosti za ova djela”, poručio je Soares.

Najvažniji skupovi koji će biti održani tokom 2017. godine uključuju Međunarodnu konferenciju o naslijeđu MKSJ-a, koja je održana u Sarajevu od 22. do 24. juna, zatim skup koji će biti održan u New Yorku, te simpozijum i ceremonija formalnog zatvaranja, koji će biti održani u Hagu tokom decembra.