Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pomjera se tlo na savskom nasipu u Mlinaricama

BiH

Козарска Дубица – Млинарица – одрон

Predstavnici Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske danas će kontrolisati stanje odbrambenog nasipa kod Kozarske Dubice u mjestu Mlinarice na kojem je primijećeno pomjeranje tla, javlja Anadolu Agency (AA).

U jutarnjim časovima, direktor Republičke uprave civilne zaštite sa domaćinima iz Kozarske Dubice pregledaće nasip, sagledati situaciju i vidjeti šta dalje činiti. Pregled će biti izvršen sa kopna i iz dva čamca sa rijeke Save.

“Ovaj nasip još ne popušta, ali je uočeno ulegnuće na njemu, rekao bih, pomjeranje tla. Treba sagledati šta činiti, tu su i Prijedor-putevi koji su radili nasip i koji će vjerovatno biti angažovani”, rekao je Željko Stojanović, portparol Republičke uprave civilne zaštite RS-a.

Na pitanje da li će ako nasip popusti na ovom mjestu biti ugroženo stanovništvo Stojanović je odgovorio da plan odbrane od poplave koji se utvrđuje svake godine predviđa i takvu situaciju.

“Sve strukture zaštite i spasavanja imaju jasne i precizirane zadatke šta treba činiti. U ovom trenutku situacija je pod kontrolom, nasip nije popustio, voda ne prolazi kroz njega, ali uočene su određene vrste pomjeranja tla na tom nasipu i treba to sagledati i učiniti što se može”, rekao je on.

Kada je u pitanju vodostaj Save u Brodu stagnira, u Šamcu je porastao za dva centimetra, u Srpcu jedan centimetar porastao, u Gradišci je vodostaj u opadanju za jedan centimetar u odnosu na mjerenje od noćas, u Kozarskoj Dubici, Sava je takođe u opadanju.

“Hidrološka slika ide ka smirivanju”, kazao je on.