Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

DOBRO ĆE DOĆI

Delić objavio koje četiri kategorije stanovništva mogu aplicirati za pomoć iz EU

ogrjev pelet drvo pomoć eu
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Javnim pozivom za pomoć EU dobit ćemo informacije koliko domaćinstava imamo i kolika su njihova ukupna primanja

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić objavio je danas na facebook-profilu kada građani mogu očekivati pomoć EU energetski siromašnim domaćinstvima i najavio skoru objavu javnog poziva.

“U ponedjeljak, 23. oktobra 2023. godine, planiramo objaviti javni poziv za selekciju domaćinstava koja imaju pravo na EU pomoć”, najavio je ministar.

U četiri kategorije prepoznate u Programu utroška sredstava, a po zahtjevima iz Sporazuma BiH i EK, pravo na pomoć imaju domaćinstva u kojima žive:

  • Penzioneri sa minimalnom ili zagarantovanom penzijom
  • Primatelji stalne novčane pomoći
  • Korisnici federalnog dječijeg doplatka i
  • Jednoroditeljske porodice u kojima je otac nepoznat ili jedan roditelj preminuo.

“Mi bi svi bili najsretniji da smo to mogli uraditi jučer, prije nekoliko mjeseci, ali nažalost to nije bilo moguće obzirom na standarde uslove koje imamo od strane Evropske komisije i sporazuma koji je BiH potpisala. Imamo obavezu da taj transfer spustimo gradovima i općinama, a da oni to isplate krajnjim korisnicima”, rekao je Delić.

“Javnim pozivom dobit ćemo informacije koliko domaćinstava imamo i kolika su njihova ukupna primanja. A po završetku javnog poziva, općine i gradovi novac će uplatiti na račune onih koji budu na konačnom spisku” stoji u objavi ministra Delića.

Program usvojenoj još 14. juna

Podsjećamo, Vlada Federacije BiH je još u junu ove godine donijela Odluku kojom se usvaja Program utroška sredstava „Tekućeg transfera drugim nivoima vlasti i fondovima – Podrška Evropske unije Bosni i Hercegovini s ciljem ublažavanja negativnog socio-ekonomskog uticaja energetske krize“, utvrđen ovom ministarstvu u Budžetu FBiH za 2023. godinu u iznosu od 64.534.646 KM.

Tada je saopšteno da će se sredstva koristiti za provođenje mjera podrške za minimalno 109.000 energetski siromašnih domaćinstava na području Federacije BiH izloženih negativnim efektima poskupljenja energenata u grijnoj sezoni 2022/2023. godina.

Četiri kategorije

Pravo na ovu podršku mogu ostvariti četiri kategorije energetski siromašnih domaćinstava. Prvu kategoriju čine domaćinstva u kojima žive materijalno neosigurane i za rad nesposobne odrasle osobe koje nemaju prijeko potrebnih sredstava za izdržavanje, nesposobne su za rad i ne mogu osigurati sredstva za život po nekom drugom osnovu, a kojima je u 12. mjesecu 2022. godine isplaćeno pravo na stalnu novčanu pomoć prema propisima iz oblasti socijalne zaštite.

Drugu kategoriju čine domaćinstva u kojima žive djeca koja su zaključno s 31.5.2023. godine ostvarila pravo na dječiji dodatak po osnovu Zakona o materijalnoj podršci porodica s djecom u FBiH-

Treću kategoriju domaćinstva u kojima su najviše dva člana korisnici prava na penziju po propisima o penzijsko-invalidskom osiguranju u iznosu koji nije viši od iznosa zagarantovane penzije za 12. mjesec 2022. godine prema podacima Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje i to pod uslovom da nisu korisnici razmjerne penzije sa inostranstvom i da nijedan odrasli član domaćinstva tokom prošle godine nije ostvarivao dodatna primanja po osnovu radnog odnosa.

U četvrtoj kategoriji su domaćinstva u kojima su tokom prethodne kalendarske godine jedno ili više maloljetne djece, uslijed smrti ili nepoznatog identiteta drugog roditelja, živjeli sa samo jednim roditeljem koji u tom periodu nije ostvarivao prihode koji se oporezuju po propisima o porezu na dohodak ili nije ostvarivao primanja po osnovu radnog odnosa u iznosu višem od iznosa najniže plaće u Federaciji u 2022. godini, odnosno 543 KM.

Ko ne može aplicirati

Energetski siromašna domaćinstva ne mogu ostvariti ovu podršku ukoliko su ostvarila pravo na podršku mjerama energetske efikasnosti stambenih objekata kroz Javni poziv Fonda za zaštitu okoliša FBiH. Domaćinstvo koje se eventualno može svrstati u dvije ili više kategorija energetski siromašnih domaćinstava pravo na podršku može ostvariti po samo jednom osnovu.