Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

delić najavio korekcije zakona

Pušteni nalozi za septembarske naknade roditeljima njegovateljima u FBiH

ministar Adnan Delić
Foto: Fena
Adnan Delić

Primjena Zakona roditelj njegovatelj počela krajem 2021., te da je revizija oko 1.600 premeta trajala skoro dvije godine

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike objavilo je danas informaciju da su pušteni nalozi za septembarske naknade roditeljima njegovateljima u Federaciji BiH.

“Danas je 10. oktobar. Roditelji njegovatelji molili su nas da nalozi za isplate idu od nas do 10. u mjesecu. Ovaj mjesec ispunili smo obećanje”, kazao je resorni ministar Adnan Delić.

“Također smo i završili reviziju svih predmeta roditelja njegovatelja. Već od sljedećeg mjeseca na isplati je svih 1.615 roditelja njegovatelja. A za mjesec septembar uneseni su nalozi u iznosu 4.985.008,55 KM”, kazao je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

Iz Ministarstva podsjećaju da je primjena Zakona roditelj njegovatelj počela krajem 2021. godine. Kao i da je revizija oko 1.600 premeta trajala skoro dvije godine.

“U periodu od godinu i po dana koliko je trajala revizija do preuzimanja mog mandata završeno je tek oko 500 predmeta. Prepoznali smo to kao prioritet, osnovao sam komisiju i za tri mjeseca završili smo oko 700 zaostalih. Također završili smo i nešto više od 300 novopristiglih rješenja i time konačno okončali zaostalu reviziju”, kaže Delić.

Najavio je Delić i izmjene Zakona roditelj njegovatelj kako bi se ispravili nedostaci u postojećem zakonu koji se odnose na uračunavanje invalidnine djeteta u cenzus za ostvarenje prava.

Također biće ispravljeni i nedostaci koji se u zakonskom rješenju tiču prirode nastanka invaliditeta. Naime, prema važećem zakonu pravo na sticanje statusa roditelja njegovatelja imaju samo roditelji djeteta koje je rođeno sa invaliditetom. No, ne i one djece koja su invaliditet zadobila usljed nesreće ili bolesti.

Roditelj njegovatelj u FBiH

Prema važećem zakonskom rješenju jednom od roditelja osoba s invaliditetom priznaje se pravo na status “roditelj njegovatelj”, te omogućava mjesečna naknada u iznosu od 406 KM (visina neto najniže plate u FBiH), uz pripadajuće doprinose za penzijsko-invalidsko, zdravstveno osiguranje i osiguranje za vrijeme nezaposlenosti.

Propisano je da se status roditelja njegovatelja priznaje roditelju osobe s invaliditetom ukoliko je nezaposlen i prijavljen na evidenciju nadležne službe za zapošljavanje i to do njegove navršene 65. godine života neovisno od godine starosti tog djeteta.

U Zakonu je definisano je da je roditelj njegovatelj roditelj djeteta sa 100 posto invaliditetom, uzrokovanim bolešću ili poremećajem u razvoju, kao i slijepe osobe čiji je vid ispod 0,05, odnosno osobe, koja se prema nalazu Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja ne može osposobiti za samostalan život niti se može samostalno kretati u stambenom objektu, uzimati hranu, oblačiti, svlačiti, te održavati ličnu higijenu.