ljekari iz tuzle i sarajeva

Pomoć u borbi protiv COVID-19: Medicinski timovi iz BiH otputovali za Novi Pazar

sandzak korona (6)

U medicinskim timovima je 15 uposlenika Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, te Hitne pomoći i Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla

Medicinski timovi u kojima je 15 uposlenika Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, te Hitne pomoći i Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla otputovali su jutros za Novi Pazar, kako bi u tom gradu pomogli kolegama u borbi protiv koronavirusa, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ljekarski tim je upućen nakon poziva u pomoć koji su proteklih sedmica stizali iz Sandžaka zbog velikog broja zaraženih novim koronavirusom. Ono što predstavlja najveći problem je činjenica da je i veliki broj zdravstvenih radnika u Novom Pazaru obolio od COVID-19.

Planirano je da medicinski timovi iz Sarajeva i Tuzle ostanu 14 dana. Iako je prethodno odbila pomoć koja je ponuđena iz BiH, ipak, Srbija je naknadno dala saglasnost da bh. ljekari dođu i pomognu u Novom Pazaru, gdje je situacija sa koronavirusom izuzetno složena.

Koliko je teška situacija najbolje govori i jučerašnji izvještaj iz tog grada, gdje je prema riječima Mirsada Đerleka, koordinatora Opšte bolnice Novi Pazar u posljednja 24 sata od COVID-19 preminulo četvero ljudi. Kako srbijanski mediji navode Đerlek je rekao da su trenutno na liječenju u bolnici 374 pacijenta zaražena koronavirusom, a da je u samo jednom danu hospitalizovano njih 42.