Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

velikih razmjera

Srebrenički cvijet postavljen u Sarajevu (FOTO/VIDEO)

2

Cvijet je postavljen na Trgu djece Sarajeva ispred BBI centra dan prije obilježavanja 25. godišnjice genocida

Srebrenički cvijet, simbol genocida počinjenog u Potočarima 11. jula 1995. godine, postavljen je i u Sarajevu.

Cvijet je postavljen na Trgu djece Sarajeva ispred BBI centra dan prije obilježavanja 25. godišnjice genocida.

Ukop ostataka devet žrtava genocida bit će obilježen sutra u Potočarima, a komemoracija će ove godine biti održana uz mjere zaštite od pandemije.

I “Marš mira”, manifestacija kojom su hiljade članova porodica žrtava i građana Bosne i Hercegovine i drugih država godinama iskazivale počast žrtvama genocida u Srebrenici, ove godine upriličen je u specifičnim okolnostima zbog pandemije koronavirusa.

Predsjednici i premijeri država obratit će se video linkom, između ostalih već su najavljeni američki državni tajnik Mike Pompeo i turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan.

Prethodnih godina u Potočarima se, u vrijeme obilježavanja godišnjica genocida u Srebrenici, svake godine okupljalo od 25.000 do 50.000 ljudi. Organizatori tvrde da će zbog pandemije ove godine taj broj biti znatno manji, ali da poruke mira i upozorenja ostaju iste – da se nikome i nikada više ne ponovi zločin genocida kakav su Vojska i policija RS-a počinile nad Bošnjacima „Zaštićene zone“ Ujedinjenih naroda Srebrenica, jula 1995. godine.

Kao i svake godine, nekoliko stotina motociklisti iz cijele BiH krenulo je u Potočare, a prodefilovali su kroz Sarajevo na putu do Srebrenice.

Nakratko su se zaustavili ispred spomenika ubijenoj djeci Sarajeva kako bi odali počast.

Motoristi su se zatim okupili oko cvijeta i na taj način odali počast žrtvama genocida.