BiH

pomoć migrantima

Pomoćnica generalnog sekretara UN-a Gillian Triggs u posjeti Bihaću

12/07/2021

Triggs i njeni saradnici danas bi trebali posjetiti i privremeno šatorsko naselje na lokalitetu Lipa, u kojem trenutno boravi više od 500 migranata

Pomoćnica generalnog sekretara UN-a i pomoćnica za međunarodnu zaštitu visokog povjerenika UN-a za izbjeglice (UNHCR) Gillian Triggs danas je na sastanku sa gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem izrazila zadovoljstvo svime što su lokalne vlasti i stanovništvo uradili prilikom zbrinjavanja i pomoći migrantima i izbjeglicama u proteklom periodu.

– Cijenimo sve ono što je Grad Bihać uradio za tražioce azila, izbjeglice i migrante. Mi kao UN agencija za izbjeglice ćemo podržati sva nastojanja Gradske uprave i lokalnog stanovništva da pomognu ovim ljudima u nevolji, a to ćemo raditi kroz određene projektne aktivnosti, podršku Crvenom križu i isporuku vozila koju planiramo. Jednostavno, pokušat ćemo pomoći u svakom segmentu – kazala je Triggs.

Bihaćki gradonačelnik Fazlić naglasio je važnost ovakve podrške u pokušaju pronalaska određenog rješenja ovog već dugogodišnjeg i globalnog problema.

– Osim bavljenja problemom koji je kod nas aktuelan od 2018. godine i zbog kojeg nismo sretni, uvijek u ovakvim situacijama pokušavam ostvariti što veću podršku za Bihać i Unsko-sanski kanton. Sasvim je jasno da je ovo globalni problem i da ga nikako ne možemo i ne smijemo zanemariti, a situaciju možemo olakšati samo uz maksimalnu saradnju sa svim institucijama na evropskom i svjetskom nivou – kazao je gradonačelnik Fazlić.

Triggs i njeni saradnici danas bi trebali posjetiti i privremeno šatorsko naselje na lokalitetu Lipa, u kojem trenutno boravi više od 500 migranata.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.