Globus

još šest mjeseci

Evropska unija produžila ekonomske sankcije Rusiji

12/07/2021

Evropska unija, Sjedinjene Američke Države (SAD) i još neke zemlje su Rusiji nametnule ekonomske sankcije nakon što je 18. marta 2014. godine proglasila ilegalnu aneksiju Krima i Sevastopolja te podržala separatiste na istoku Ukrajine

Evropska komisija produžila je za još šest mjeseci ekonomske sankcije koje je Evropska unija (EU) nametnula Rusiji 2014. godine zbog destabilizacije Ukrajine, javlja Anadolu Agency (AA).

Odluka o produženju sankcija donesena je na bazi analize implementacije Sporazuma iz Minska koja je napravljena tokom Samita lidera EU-a krajem prošlog mjeseca.

EU je tako produžio sankcije Rusiji do 31. januara naredne godine.

Evropska unija, Sjedinjene Američke Države (SAD) i još neke zemlje su Rusiji nametnule ekonomske sankcije nakon što je 18. marta 2014. godine proglasila ilegalnu aneksiju Krima i Sevastopolja te podržala separatiste na istoku Ukrajine.

Shodno sankcijama, članice Evropske unije ne prodaju oružje Rusiji, a ograničena je i prodaja tehnoloških proizvoda koji su važni za ruski sektor nafte i gasa. Ruske javne banke su eliminirane s tržišta EU-a.

Uporedo s tim ekonomskim sankcijama koje se uvode na period od šest mjeseci, Evropska unija nameće i sankcije brojnim ruskim diplomatama i poduzetnicima kojima se zabranjuje ulazak u EU i zamrzava njihova imovina.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.