Odlazeća direktorica USAID-a

Oproštajna poruka Nancy Eslick: Korupcija nije nedodirljiva, SAD je uz BiH

nancy eslick (1)

Naše antikorupcijske aktivnosti poboljšavaju sposobnosti bh. pravosuđa da iskorijeni i procesura korupciju, izjavila je direktorica USAID-a

Nancy Eslick, aktuelna direktorica USAID-a objavila je oproštajnu poruku građanima BiH budućoi da uskoro napušta ovu funkciju. U oproštajnoj poruci Eslick se zahvalila Bosni i Hercegovini i ljudima koji su doprinijeli da provede posebno vrijeme u ovog zemlji, kazavši da ima mnogo lijepih uspomena i utisaka.

A. DUČIĆ

-Odlazim sa srcem punim nade za zemlju koju sam zavoljela. Čini mi se nevjerovatnim da sa m prije samo dvije godine stigla i počela otkrivati čari ali i izazove života u BiH. Neke od mojih uspomena su sasvim obični trenuci poput vožnje žičarom na vrh Trebevića. Tamo bismo moj partner Josh i ja uživali u šetnji s našim psom Otisom. Isprobala sam u BiH i nove stvari poput mušičarenja na rijeci Ribnik. Isto tako uživala sam i u planinarenju širom zemlje, posebno oko Umoljana nakon obilnog ručka – kazala je Eslick.

Kaže da joj iskustva daju nadu u budućnost BiH, posebno kao međunarodnu turističku destinaciju.
-Možete biti sigurni da ću ljudima pričati o ljepoti i zabavi koju će otkriti prilikom posjete ovoj prekrasnoj zemlji. Ponosna sam što USAID pomaže u razvoju turističkog sektora u BiH i uvjerena sam da će zemlja ostvarit isvoj potencijal – rekal je Eslick.

Naglasila da je da neki izazovi poput korupcije, ukorijenjene birokratije, trgovine ljudima i migracije čine se nedodirljivim.

-Međutim uz vas su SAD i USAID, a mi zajedno rješavamo ove probleme. Naša podrška e-upravljanju pomaže razvoju interakcije s vladom. Naše antikorupcijske aktivnosti poboljšavaju sposobnosti bh. pravosuđa da iskorijeni i procesura korupciju. Naš rad na pomirenju se nastavlja s jakim fokusom na promjenu mišljenja i života mladih kako bi svoju budućnsot tražili u BiH – istaknula je Eslick.

Navela je kako je dobra vijest da se BiH sa drugog nivoa liste za nadzor nivoa trgovine ljudima u State Departmentu dodavši da ovi pozitivni pomaci jačaju demokratske vrijednosti BiH, zemlju kao euroatlantskim integracijama i pokazju snagu građana BiH.