Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mirza Terzo

Pomoćnik ministra: Naknade ostaju po 5 KM za svaki mjesec učešća u Oružanim snagama BiH

mirza terzo – fena

Vlada FBiH usvojila koeficijent za isplatu naknada borcima za prvi i drugi kvartal

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici usvojila koeficijent za isplatu egzistencijalne novčane naknade demobiliziranim braniocima za prvi i drugi kvartal 2022. godine. Maksimalni iznos koeficijenta je 1, izjavio je na pres-konferenciji Mirza Terzo, pomoćnik ministra za pitanja boraca i invalida odbramenog-oslobodilačkog rata.

Naknade ostaju po 5 KM za svaki mjesec učešća u Oružanim snagama BiH.

Terzo je također kazao da su izmjene i dopune Zakona o pravima demobiliziranih branilaca objavljene 15. aprila u Službenim novinama Federacije BiH. Općinske službe za boračko-invalidsku zaštitu su već počele primati zahtjeve za uvođenje u pravo novih kategorija, a to su demobilizirani branitelji i supruge umrlih demobiliziranih boraca, povratnici na područje Republike Srpske i Brčko Distrikta, kao i surpuge umrlih demobiliziranih boraca s više od 57 godina starosti, koje imaju prebivalište na području Federacije BiH.

Znači, primjena izmijenjenog zakona je već počela, naveo je Terzo.

Za provedbu tog zakona te njegovih izmjena, u budžetu FbiH za 2022. godinu je obezbijeđeno 50 miliona KM, što je pet miliona više nego u budžetu 2021., naveo je Terzo.