Američki državni sekretar

Pompeo: Nastavit ćemo rat protiv ISIL-a i u Siriji i na bilo kojem drugom mjestu

Pompeo_Xinhua

Pompeo je za američki kanal Fox News kazao da je odluka donesena nakon konsultacija predsjednika Donalda Trumpa s visokim zvaničnicima

Američki državni sekretar Mike Pompeo je izjavio da je za odluku o povlačenju američkih trupa iz Sirije znao prije nego je zvanično saopćena javnosti.

Pompeo je za američki kanal Fox News kazao da je odluka donesena nakon konsultacija predsjednika Donalda Trumpa s visokim zvaničnicima.

Na pitanje novinara da li je on lično informiran o odluci prije nego je saopćena, odgovorio je da je, naravno, znao za to, a, kako je kazao, i mnogo više od toga.

Podsjetio je da je pobjeda protiv ISIS-a bila glavni razlog djelovanja američkih trupa u Siriji, napominjući da je ipak došlo vrijeme za povlačenje iz tog regiona nakon što su teroristi poraženi.

Naglasio je kako je ISIS i dalje aktivan u različitim dijelovima svijeta.

“SAD će nastaviti borbu protiv terorizma. Nastavit ćemo i rat protiv ISIL-a u Siriji ili na bilo kojem drugom mjestu. Odluka o povlačenju iz Sirije ne umanjuje ogromnu pobjedu koju je ova administracija ostvarila u okviru borbe protiv terorizma na Bliskom istoku”, rekao je Pompeo.