Ponedjeljak neradni dan u svim osnovnim i srednjim školama u KS

skola

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo donijelo je odluku da ponedjeljak, 26. decembar, bude neradni (nenastavni) dan u svim osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo.

S obzirom na to da se ove godine Božić obilježava 25. decembra , Ministarstvo je zaprimilo određeni broj zahtjeva za izmjenu školskog kalendara za 2016/2017. godinu, kako bi 26. decembar bio proglašen kao neradni dan.

Kao što je poznato, u posljednje tri godine školskim kalendarom se predviđa obilježavanje vjerskih praznika Božića i Uskrsa (pravoslavnog i katoličkog) na način da se u odgojno-obrazovnim ustanovama na području KS spomenuti vjerski praznici obilježavaju kao neradni i nenastavni dani.

Nastava planirana za ponedjeljak, 26. decembra, bit će nadoknađena do kraja nastavne godine, a o terminu nadoknade ovog školskog dana Ministarstvo će blagovremeno informirati sve škole.

Rukovodstvima škola je također naloženo da o spomenutoj odluci na vrijeme upoznaju sve učenike i njihove roditelje, saopćeno je iz Pres-službe KS.