Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odluke URŽ-a

Poništeno niz tendera KCUS-a zbog utvrđenih nezakonitosti

kcus

Prema odlukama Ureda za razmatranje žalbi “ugovorni organ postupio je suprotno tenderskoj dokumentaciji”

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) u proteklim sedmicama poništio je niz tendera nakon što je Ured za razmatranje žalbi utvrdio nezakonitosti kod njihovog provođenja.

Piše: A. DUČIĆ

Riječ je o okvirnom sporazumu za nabavku Medicinskih sredstava za potrebe KCUS-a ukupne vrijednosti od 372.000 KM bez PDV-a.

Prema zvaničnim obavještenjima KCUS-a poništene su nabavke kesa za anus preter u vrijednosti od 17.000 KM bez PDV-a, zatim kesa za ileostomu u vrijednosti od 12.000 KM.

Kod ovih nabavki, kako je navedeno i u samom obrazloženju, „ugovorni organ postupio je suprotno tenderskoj dokumentaciji“.

 

Također, poništen je i jedan lot okvirnog sporazuma od 380.000 KM, a koji se odnosi na nabavku nesterilnih kaljača u iznosu od 10.000 KM

– Dokazivi razlozi koji su izvan kontrole ugovornog organa i koji se nisu mogli predvidjeti u vrijeme pokretanja postupka javne nabavke: Nakon uložene žalbe predmet je proslijeđen na Ured za razmatranje žalbi, isto se poništava u skladu sa Odlukom o rezultatima broj 01-11-3-4856 i Rješenjem URŽ-a broj JN2-03-07-1-538-6/21 – kaže se u obrazloženju.

U pogledu nezakonitog postupanja kod odabira ponuđača zanimljiva je i nabavka specifičnog hirurškog materijala koja dodijeljena firmi „Sedžan Inženjering“ Sarajevo. Ured za razmatranje žalbi donio je 30. marta rješenje usvojivši žalbu ponuđača „Adrialine“ Banja Luka te je KCUS-u predmetu vratio na ponovni postupak.

– Ugovorni organ je u potpunosti postupio suprotno stavovima i uputama Ured za razmatranje žalbi jer je donio identičnu izmjenu odluke koja je kao takva rješenjem već poništena. Izmjena i dopuna odluke je u suprotnosti sa odredbama Zakona o upravnom postupku. Ugovorni organ je ocjenu ponuda morao da vrši na osnovu evaluacije ponuda u kontekstu ispunjavanja zahtjeva iz tenderske dokumentacije, a ne na osnovu toga koji proizvod ugovorni organ smatra da bi bio efikasniji ili kvalitetniji za konkretnu javnu nabavku – navodi se u obrazloženju Ureda za razmatranje žalbi.

Također, KCUS je na svojoj web stranici objavio da je u periodu od 16. marta do 14. aprila imao 28 javnih nabavki po principu direktnog sporazuma.

 

Inače, direktni sporazum je vrsta postupka u kojem se ne objavljuje javni poziv na koji se može prijaviti bilo koji ponuđač, već se ugovor dodjeljuje nakon što institucija pismeno zatraži od jednog ili više ponuđača da dostavi svoju ponudu, na osnovu čega odlučuje o prihvatanju takve ponude.

Ova vrsta postupka se provodi za vrijednosti nabavke do 6.000 KM, a s obzirom da predstavlja nabavku sa ograničenim stepenom transparentnosti, organizacije civilnog društva između ostalog traže da se zakonom ograniči broj direktnih sporazuma koji se mogu sklopiti u jednoj godini.