Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Ponovili” se na KCUS-u: Stigao vrijedan savremeni aparat

BiH

web

Klinika za očne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) dobila je aparat Constellation Vision System, proizvođača Alcon, koji se koristi za obavljanje hirurških procedura prednjeg i stražnjeg segmenta oka, te kombinirane operativne zahvate, vitrektomije i fako operacije.

Ova oprema znatno će unaprijediti operativne zahvate katarakte sa implantacionom hirurgijom, kao i operacije retine i staklastog tijela u tehnici vitrektomije, saopćeno je iz Press-službe KCUS.

Direktor hirurškh disciplina KCUS Dželaludin Junuzović kazao je da je riječ o mašini s najnaprednijim softverima koji se primjenjuju u ovoj tehnologiji.

– Mašina sadrži četiri komponente koje su neophodne za izvođenje hirurških zahvata, te omogućava brže izvođenje operacija, potpunu kontrolu unutar oka, kao i brži oporavak pacijenata izvođenjem operacija kroz manje hirurške rezove – naglasio je Junuzović.

Također, i šefica Klinike za očne bolesti KCUS Emina Alimanović izrazila je zahvalnost menadžmentu KCUS na kontinuiranoj i snažnoj podršci u unapređenju savremene mikrohirurgije u oftamologiji i edukaciji kadra.

Navela je da će savremena oprema koju su dobili omogućiti obavljanje savremenih operativnih zahvata, dobre postoperativne rezultate, a samim tim poboljšati i kvalitet usluga pruženih pacijentima, te olakšati rad ljekarima i medicinskom osoblju Klinike.

Setovi koji se koriste pri radu s novom mašinom jeftiniji su u odnosu na setove koji su korišteni pri radu sa starom mašinom, što je pored tehničkih još jedna prednost nabavljene opreme.

Alcon je jedna od vodećih svjetskih kompanija u oblasti oftamologije, koja osigurava i edukaciju za korištenje opreme u specijaliziranom edukacionom centru, kako za hirurge tako i za ostalo medicinsko osoblje operacione sale, navode iz KCUS.