Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ponovo odgođeno suđenje Sefiću zbog nedolaska advokata

sefic

Suđenje Sanjinu Sefiću, koji se tereti da je 10. oktobra 2016. godine u sarajevskoj ulici Zmaja od Bosne automobilom usmrtio Selmu Agić i Editu Malkoč, nakon čega je pobjegao s mjesta nesreće, danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) odgođeno usljed nedolaska suoptuženog u ovom predmetu Amara Salihovića i njegovog branitelja, advokata Rusmira Karkina. Novo ročište zakazano je za 25. januara.

Tako se nastavila praksa koja je obilježila i dosadašnja ročišta, advokati koji kasne ili se uopšte ne pojave, odgađanja, uvrede i psovke svjedocima koje upućuju članovi porodice Sefić, te suze i bol porodica poginulih djevojaka.

Svako novo ročište i ponovno slušanje priče u kojoj se opisuje na koji način su poginula dva anđela, produbljuje bol porodica Malkoč i Agić, ali očevi Enes Malkoč i Amir Agić dostojanstveno odslušaju svako ročište s nadom da će se ovaj proces što prije okončati, a krivac biti osuđen.

Stradale Selma i Edita

“Ne mogu da shvatim ponašanje u sudnici gdje advokati kasne, a članovi porodice Sefić psuju vještacima i vrijeđaju svjedoke. Mi saburamo i šutimo, ali teško je”, rekao je Selmin otac Amir u razgovoru za Klix prije mjesec dana. Ista praksa ponovo se nastavila.

Roditelji nastradalih djevojaka tada su istakli da ih posebno boli činjenica da je interes javnosti za ovaj slučaj “spalsnuo” i strahuju od konačnog ishoda. Agić je rekao kako sada ročišta prati samo jedan posto javnosti, te da ga boli što su političari važniji od svih stradalih u ovakvim nesrećama.

“Na ročištima budemo samo Enes, ja i naši prijatelji, te poneki novinar. Advokati kasne na ročišta, nekada se nisu ni pojavljivali, a viđali smo ih u sudu pred ročište. Prave nas budalama, petljaju i lažu. Niko nas nikada nije pitao kako dođemo i možemo li. Enes na dan ročišta ustane u pola jedan ujutro kako bi došao iz Krupe i vrati se kući oko ponoći. Ne moram mi prisustvovati, ali to su naša djeca, a oni se igraju”, kazao je u tom razgovoru Agić.

Optužnica Sanjina Sefića tereti da je 10. oktobra 2016. u večernjim satima, u ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu, “golfom 6”, krećući se brzinom od gotovo 105 kilometara na sar i pritom prošavši kroz crveno svjetlo na semoaforu, usmrtio Selmu Agić iz Bugojna i Editu Malkoć iz Bosanske Krupe, studentice Filozofskog fakulteta u Sarajevu, nakon čega je pobjegao s mjesta nesreće. Optužnicom su obuhvaćeni i Sanjinova sestra Sara Sefić, kao i Dino Alić, Amar Salihović i Suad Nišić, koje se tereti za pomaganje počinitelju nakon izvršenja krivičnog djela.