Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zagađenost

Ponovo proglašena epizoda “pripravnost” u Kantonu Sarajevo

U Sarajevu visok indeks zagađenja zraka
09.01.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Jutros je u Sarajevu indeks zagadjenja 163 sto znaci nezdrav. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor nastavit će kontinuirano pratiti vrijednosti zagađujućih materija u zraku, te obavještavati građane o eventualnim promjenama

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor saopćilo je da su ispunjeni propisani uslovi za ponovno proglašenje epizode “pripravnost” za Kanton Sarajevo.

– Mjerenjem koncentracija zagađujućih materija u zraku, na području Kantona Sarajevo, na svim automatskim stanicama u Kantonu Sarajevo zabilježena su prekoračenje graničnih vrijednosti za PM10 čestične tvari u zraku (50µg/m3), za prethodni dan. Ostali praćeni polutanti nisu bilježili prekoračenja dnevnih graničnih vrijednosti – navodi se.

Prema sinoptičkoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda naredna tri dana se očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme, sa vjetrom slabog intenziteta te temperaturna inverzija u jutarnjim i večernjim satima. Iz tog razloga predviđa se i rast koncentracija zagađujućih materija u zraku i variranje u toku dana.

– Zbog svega toga i na osnovu svih utvrđenih parametara stanja kvaliteta zraka te prognoze vremenskih utjecaja na kvalitetu zraka Stručno tijelo, prema odredbama Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka proglasilo je tu, prvu epizodu ‘pripravnost’ konkretno u zonama A,B,C,D sa preporukama u cilju zaštite zdravlja građana usljed povišenih koncentracija zagađujućih materija – navodi se.

Kako se naglašava u saopćenju za javnost, Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor nastavit će kontinuirano pratiti vrijednosti zagađujućih materija u zraku, te obavještavati građane o eventualnim promjenama.

Podsjećaju da su u epizodi “pripravnost” preporučuje komunalnim i drugim ovlaštenim institucijama intenzivnije čišćenja i pranje cesta, u skladu sa vremenskim uslovima, pri tome ne narušavajući bezbjednost učesnika u saobraćaju.

– Primjena ‘mokrog postupka’ sa otopinom za obaranje koncentracije čestica za zimsko održavanje cesta, od komunalnih i drugih ovlaštenih institucija na svim glavnim gradskim saobraćajnicama, regionalnim i magistralnim cestama. Apeli stanovništvu da smanje broj vozila u prometu, korištenjem jednog vozila za više osoba. Pojačan inspekcijski nadzor nad gradilištima, upozorenje rizičnim grupama stanovništva za smanjenje kretanja, upozorenje da sva postrojenja za proizvodnju toplotne energije sa Liste pravnih i fizičkih lica na koja se odnosi Plan a koriste čvrsta goriva i teška lož ulja, smanje temperaturu u prostorima koje zagrijavaju za minimalno dva stepena te prelazak na prirodni gas ili električnu energiju, gdje za to postoje tehničke mogućnosti – navodi se.

Preporučuje se i maksimalno povećanje kapaciteta sredstava javnog gradskog prijevoza, koji ne zagađuju okoliš (trolejbusi, tramvaji i autobusi na CNG). Upozorava se stanovništvo da ponašanjem i aktivnostima dodatno ne doprinose zagađenju zraka.

Građani koji koriste čvrste energente za zagrijavanje prostora upozoreni su da je kažnjivo odlaganje vrelog pepela u kontejnere, za komunalni otpad a ustanove školskog i predškolskog odgoja i obrazovanja da djeca ne borave na otvorenom prostoru izvan zgrade za vrijeme velikog i malog odmora, kao i da se časovi tjelesnog odgoja ne odvijaju u dvorištu škole.

– Zabranjeno je spaljivanje otpada i drugog nevegetacijskog materijala na otvorenom prostoru i u postrojenjima koja nisu namijenjena za spaljivanje otpada, uz pojačan inspekcijski nadzor. Mjere se posebno odnose na pravna i fizička lica koja u svojoj djelatnosti produkuju otpad koji je sagoriv, poput otpadnih ulja, automobilskih guma, ambalaže i slično. Pojačan inspekcijski i drugi nadzor nad primjenom svih mjera. Poziv pravnim licima da, u zavisnosti od mogućnosti, pomjere početak radnog vremena u cilju rasterećenja kapaciteta javnog gradskog prijevoza i gradskih saobraćajnica. U zoni A ‘Zabrana kretanja automobila’, čiji dizel motori imaju normu EURO1 i manju, uz pojačane kontrole inspekcijskih organa uz asistenciju organa MUP-a te zabrana kretanja teretnih vozila čiji motori imaju normu EURO1 i manju u skladu sa članom 95. Zakona o uređenju saobraćaja na području Kanotna Sarajevo – navodi se.

Kako je istaknuto u saopćenju za javnost, to se ne odnosi na vozila policije, inspekcije, javnog gradskog prijevoza, javnih komunalnih preduzeća, vozila invalidnih osoba i vozila hitnih intervencija (civilne zaštite, hitne pomoći, vatrogasaca).

– Kažnjivo je svako spaljivanje otpada u kućanstvima, a u slučaju sumnje takva nedozvoljena postupanja mogu se prijaviti na Ekotelefon br. 033/660-000 ili telefon Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite br 121, radi daljnjeg djelovanja nadležnih inspekcija općina i Kantona – saopćeno je Služba za protokol i press KS.