Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izdato upozorenje

Ponovo se pale alarmi zbog vrućina, iz Afrike stiže novi toplotni val

U Banja Luci izdan crveni meteoalarm koji upozorava na visoke temperature
24.06.2021., Banja Luka, Bosna i Hercegovina - Danas je u nekoliko gradova BiH bio na snazi crveni meteoalarm koji upozorava na ekstremno visoke temperature. Reporter Pixsella je na Trg Krajine u Banja Luci u 15 sata postavio termometar koji je na suncu u roku od svega par minuta dosegao preko 50 stupnjeva Celzijusa. Sluzbeni podaci, za sada, su pokazali da je temperatura u hladu dosezala oko 38 stupnjeva. Banjalucana na ulicama skoro i da nije bilo, a oni koji su morali na ulicu osvjezavali su se vodom, sokom ili sladoledom. Ipak, na obalama Vrbasa druga slika. Vrbas je pun plivaca koji su se brckali u hladnoj vodi, a na obali su se rostiljali poznati banjalucki cevapi. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Meteoalarm je izdao žuto upozorenje za Banju Luku, Prijedor, Trebinje i Mostar zbog prognozirane ekstremno visoke temperature vazduha

U Bosni i Hercegovini danas će biti sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost.

Vjetar slab do umjeren sjevernog smjera. Jutarnja temperatura od 15 do 21, na jugu do 24, a najviša dnevna temperatura 25 do 31, na jugu i sjeveru do 34 stepena Celzijusova.

U Sarajevu sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Jutarnja temperatura oko 16, a najviša dnevna oko 26 stepeni.

Žuti meteoalarm

Meteoalarm je izdao žuto upozorenje za Banju Luku, Prijedor, Trebinje i Mostar zbog prognozirane ekstremno visoke temperature vazduha.

Žuto upozorenje za Banju Luku, Prijedor i Trebinje izdato je jer će dnevna temperatura vazduha iznositi 32, a u Mostaru 34 stepena Celzijusa.

Žuto upozorenje znači da je vrijeme potencijalno opasno.

“Vremenske prilike koje se prognoziraju nisu neuobičajene, ali je potreban oprez”, navedeno je na stranici Meteoalarma.

Prognoza za naredne dane

U srijedu se prognozira pretežno vedro. Tokom dana, uz malu oblačnost. Jutarnja temperatura od 16 do 22, na jugu do 25, a najviša dnevna 30 do 36, na jugu 38 stepeni.

U četvrtak sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Jutarnja temperatura od 17 do 23, na jugu do 26, a najviša dnevna 32 do 37, na jugu do 39 stepeni.

U petak se očekuje sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Tokom dana, razvojem oblačnosti očekuje se i kiša ili kratkotrajni pljusak. Jutarnja temperatura od 17 do 23, na jugu do 26, a najviša dnevna 32 do 37, na jugu do 40 stepeni.

Dugoročna prognoza

Nakon kišnog i temperaturno ugodnijeg vikenda, od ponedjeljka poslije podne, širom Bosne i Hercegovine, slijedi prestanak padavina i razvedravanje.

Stabilno, suho i toplo vrijeme prognozira se od 5. do 8. jula, nakon čeka slijedi period promjenljivih vremeskih prilka uz slabe i povremene padavine (od 9. do 15. jula). Od 16. jula do kraja prognoznog perioda izgledno je stabilno i toplo vrijeme.

Od 6. do 9. jula temperature će biti visoke, iznad prosječnih ljetnih, jutarnje u Bosni od 16 do 21, u Hercegovini oko 24°C, danju temperature u Bosni između 33 i 38, u Hercegovini do 40 °C.

Uz očekivanu promjenu vremena, od 10. do 15. jula, prognoziraju se nešto niže vrijednosti temperature zraka. Tokom jutra u Bosni od 12 do 17, u Hercegovini do 19 stepeni, dok će dnevne u Bosni dostizati vrijednosti do 27, u Hercegovini do 35°C.

Ponovni porast temperature zraka moguć je od 16. jula, a očekivane vrijednosti tokom jutra kretaće se od 15 do 20, na jugu do 21, danju do 34 u Bosni i 38 u Hercegovini.