Afera "Respiratori"

Pooštrene mjere zabrane: Novalić svjedocima ne smije prilaziti bliže od 50 metara

solak novalic hodzic

Novaliću, Solaku i Hodžiću zabranjuje se međusobno kontaktiranje na bilo koji način

Sud BiH djelimično je uvažio žalbu Tužilaštva BiH na rješenje kojim je odbijen njihov prijedlog da se osumnjičenima u aferi “Respiratori” federalnom premijeru Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru Federalne uprave civilne zaštite Fahrudinu Solaku i direktoru Srebrene maline Fikretu Hodžiću odredi pritvor.

Mjere zabrane su pooštrene, ali je odbijen prijedlog da im se odredi pritvor, te će oni nastaviti braniti sa slobode.

Novaliću, Solaku i Hodžiću zabranjuje se međusobno kontaktiranje na bilo koji način, te kontaktiranje sa svjedocima Tužilaštva BiH u ovom krivičnom postupku, uključujući i približavanje istima na udaljenosti od 50 metara, te svaki kontakt i razgovor o predmetu sa bilo kojom osobom osim sa braniocima.

Fadil Novalić, u cilju redovnog obavljanja funkcije na kojoj se nalazi, može komunicirati sa svjedocima Tužilaštva BiH i drugim osobama na udaljenosti i manjoj od 50 metara, ali mu se zabranjuje da sa tim osobama razgovara o ovom predmetu. O svakom takvom postupku mora obavijestiti postupajućeg tužioca, stoji u odluci vanraspravnog vijeća Suda BiH.

Oglasilo se i Tužilaštvo BiH

Iz Tužilaštva BiH saopšteno je da se, bez obzira na nastalu situaciju, nastavlja intenzivna istraga u ovom predmetu.

Tužilaštvo BiH je predsjedniku Suda BiH uputilo pismo u kojem ga je informisalo da ono nema zakonom propisanu nadležnost da izvršava nadzor nad izrečenim mjerama, niti da vrši kontrolu nadzora i sprovodivosti mjera, što je u nadležnosti Suda i policijskih organa.

Novalić, Solak i Hodžić su osumnjičeni u aferi “Respiratori”, koja se odnosi na nabavku 100 respiratora iz Kine u BiH vrijednosti 10,5 miliona KM.