Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sve više zaraženih

Porast broja oboljelih prijeti kolapsu zdravstvenog sistema u BiH (VIDEO)

Sarajevo: U Klinici za plućne bolesti trenutno je 65 pacijenata zaraženih koronavirusom
21.07.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Trenutno je u izolaciji na Klinici za plucne bolesti Podhrastovi oko 65 pacijenata zarazenih koronavirusom. Direktorica KCUS-a Sebija Izatbegovic izjavila je da je situacija ozbiljna i da je sve manje mjesta na klinici. Kapacitet u izolaciji u Podhrastovima je 85 kreveta. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Kako će se u ovom razdoblju širiti korona virus, pitanje je na koje u ovom trenutku nitko nema odgovor

Redovi pacijenata pred zdravstvenim ustanovama su sve veći, a liječnika je sve manje. Pacijenti su zabrinuti.

Direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović, koja je i sama u samoizolaciji, uputila je apel u vezi s kapacitetima u tamošnjoj bolnici, javlja BHRT.

Iz Kriznog stožera KS upozoravaju da zdravstvenom sistemu prijeti kolaps.

“Ovaj zdravstveni sustav nije predvidio ovu situaciju i danas imamo potpuno nove djelatnosti… S istim brojem ljudi imate nove poslove, covid ambulante, svaki novi pacijent dodatno komplicira taj sustav i u kantonu i u Federaciji i u državi, ali i u regiji i svijetu”, rekao je Kemal Beganović iz Kriznog stožera KS.

U Republici Srpskoj, gdje je broj zaraženih sve veći, danas je otvorena nova covid bolnica. Nadležni to smatraju jednom vrstom smanjenja opterećenja zdravstvenog sustava.

Dorektor Instituta za javno zdravstvo RS-a Branislav Zeljković kaže kako je zdravstveni sistem “pod povećanim pritiskom zbog velikog broja novooboljelih”.

“Ono što je najvažnije jest da naše kolege zdravstveni radnici i dalje rade svoj posao iako ovo traje već sedam i pol mjeseci”.

S problemom odsutnih liječnika zbog posljedica koronavirusa bi se mogli suočiti i zdravstveni centri u kantonima.

Direktor Kantonalne bolnice Zenica Rasim Skomorac ističe kako “mi imamo dnevno tri do četiri novooboljela zdravstvena radnika”.

“To je nama veliki problem i u ovom trenutku je između 30 i 40 zdravstvenih radnika KB Zenica pozitivno na koronavirus”, istaknuo je Skomorac.

Covid-19 je, upozoravaju epidemiolozi, prodro u zdravstvene ustanove.

“Mi moramo biti na oprezu. Nije dovoljan zdravstveni sistem, koliko god on bio jak”, kaže epidemiologinja Zarema Obradović.

Dodaje kako “nema tog sistemu koji može pružiti adekvatnu pomoć za tisuće oboljelih osoba”.

Beganović ističe kako “moramo biti odgovorni jer brojke vrište”. Dodaje i da je ovo doba u godini za nas “nepoznat teren” koji “očito pogoduje” širenju koronavirusa.

Kako će se u ovom razdoblju širiti korona virus, pitanje je na koje u ovom trenutku nitko nema odgovor.