Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

TK

Porast maloljetničkih trudnoća gorući problem

trudnoca ilu

Porast maloljetničkih trudnoća u Tuzlanskom kantonu zahtijeva hitan odgovor relevantnih sektora društva kako bi se prevencijom zaštitilo zdravlje djevojaka, djevojčica i mladih uopće

Pored pada nataliteta na području nekoliko kantona u Federaciji BiH, jedan od gorućih problema na području Tuzlanskog kantona je porast maloljetničkih trudnoća, koje su u posljednje tri godine postale gotovo svakodnevna pojava, javlja Federalna televizija.

Iako je majčinstvo zasigurno jedan od najljepših osjećaja koje doživi žena, povećan broj maloljetničkih trudnoća iziskuju sistemsko rješenje ovog problema, pogotovo ako u obzir uzmemo činjenicu da je sve više popularan trend da djeca rađaju djecu.

Maloljetničke trudnoće u Bosni i Hercegovini donedavno su bile tabu tema, pa su tako i maloljetnice u većini situacija bile u neugodnom položaju. Neki stručnjaci tvrde da je razgovor sa roditeljima o temi seksualnog odgoja i vaspitanja nekada ključan, kako bi se preduprijedio ovaj problem, koji je u posljednje tri godine intenziviran na području Tuzlanskog kantona.

„S tim što smo u ovom periodu imali 267 porođenih, a imali smo i 58 pobačaja, od kojih je 27 bilo namjernih prekida maloljetnica, a ostatak su bile patološke trudnoće koje su se morale završiti“, rekla je prof. dr. med. sci. Dženita Ljuca, načelnica Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla.

Porast maloljetničkih trudnoća u Tuzlanskom kantonu zahtijeva hitan odgovor relevantnih sektora društva kako bi se prevencijom zaštitilo zdravlje djevojaka, djevojčica i mladih uopće. Populacijska fondacija UN-a zalaže se za dostupnost provjerenih i pouzdanih informacija o seksualnom i reproduktivnom zdravlju cjelokupnog stanovništva, te podržava uvođenje edukacije o seksualnosti u obrazovni sistem.

„To je mnogo širi pojam i podrazumijeva mnoge druge aspekte osim seksualnog i reproduktivnog zdravlja. Podrazumijeva i međuljudske odnose sa vršnjacima i emocije, obuhvaćene su teme puberteta“, ističe Enida Imamović, programska analitičarka populacijske fondacije Ujedinjenih nacija BiH.

S tim u vezi i iz Ministarstva obrazovanja i nauke najavljuju skoro uvođenje prilagođene edukacije u nastavni plan i program u školama u Tuzlanskom kantonu.

„Trenutno u sklopu postojećih predmeta, prvenstveno mislim na biologiju, dodatno da edukujemo djevojčice, a u nekom narednom periodu vidjećemo kojim će to putem da ide, jer podaci sa kojima raspolažemo su nešto na što se mora reagovati“, rekla je Fahreta Brašnjić, ministrica obrazovanja i nauke TK.

Maloljetnička trudnoća ostavlja velike posljedice na mladu djevojka koja rodi dijete ili se pak odluči na pobačaj. Isto tako, treba imati u vidu podatak da podaci o porađajama i pobačajima maloljetnica nisu u potpunosti tačni, i da je broj zasigurno veći budući da se obavaljaju i u privatnim ginekološkim ordinacijama.